Camera Reprezentanţilor a SUA a adoptat regulile impuse de aripa republicană dură, apropiată de Donald Trump

Camera Reprezentanţilor a SUA cu noua sa majoritate republicană a adoptat luni un pachet de reguli interne care oferă aripii republicane dure apropiată de Donald Trump o influenţă majoră asupra activităţii noului preşedinte al Camerei, Kevin McCarthy, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

10 Ianuarie 2023, 19:56 (actualizat 10 Ianuarie 2023, 20:09) Știrile TVR |
SUA, Camera Reprezentanților

Acest pachet legislativ a fost condiţia pusă de acest grup de dreapta aşa-numit ''Freedom Caucus'' pentru a accepta alegerea lui McCarthy în fruntea Camerei. Cei circa 20 de congresmeni din acest grup reuşiseră cu succes să blocheze această alegere, reproşându-i lui McCarthy că nu este suficient de conservator şi că prin abordarea sa politică centristă s-ar apropia de democraţii progresişti ai preşedintelui Joe Biden.

Deşi Kevin McCarthy a pierdut astfel 14 runde succesive de vot, el nu s-a retras, dar pentru a obţine în final votul aripii republicane cea mai de dreapta el a acceptat un compromis cu aceasta ce cuprinde un set de condiţii incluse într-o legislaţie adoptată luni seară.

Concesiile făcute astfel de McCarthy sunt substanţiale şi îi limitează semnificativ marja de acţiune. Astfel, va fi suficient ca un singur congresman să ceară în orice moment înlăturarea sa din postul de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor pentru lansarea procedurii.

De asemenea, legislaţia adoptată impune restricţii asupra cheltuielilor federale, limitându-i în acest mod lui McCarthy capacitatea de a negocia pachete de finanţare cu preşedintele Joe Biden.

Democraţii acestuia din urmă, care s-au opus toţi în Camera Reprezentanţilor adoptării acestei legislaţii, au descris-o drept un pachet de reguli impus de ''extremiştii MAGA'', o referire la susţinătorii fostului preşedinte republican al SUA, Donald Trump.

Singurul congresman republican care a votat alături de minoritatea democrată împotriva acestui pachet legislativ, Tony Gonzales, a declarat că este îngrijorat de posibila limitare a cheltuielilor de apărare ale SUA într-o perioadă de creştere a tensiunilor cu Rusia şi China şi în plin război între Rusia şi Ucraina.

Alte clauze incluse în legislaţia adoptată la cererea aripii republicane dure prevăd stabilirea unei perioade de aşteptare de 72 de ore înaintea depunerii unui proiect de lege şi votul asupra acestuia, plafonarea cheltuielilor guvernamentale la nivelul anului 2022 şi crearea unui comitet care să investigheze Departamentul Justiţiei.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI