Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, dezbătută în Camera Deputaţilor. Cîmpeanu: Am fost acuzat că fac reformă între două cafele. Nu sunt comod

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că rezultatele în educaţie se văd doar pe termen mediu şi lung, niciodată pe termen scurt. Ministrul Educaţiei a spus că nu este o persoană comodă şi că nu face reformă "între două cafele". Camera Deputaţilor a dezbătut moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Educaţiei, urmând ca votul final să fie dat în şedinţa de miercuri.

20 Iunie 2022, 06:50 (actualizat 20 Iunie 2022, 20:36) Știrile TVR |
Cîmpeanu moțiune
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că rezultatele în educaţie se văd doar pe termen mediu şi lung, niciodată pe termen scurt.

Ministrul Educaţiei a spus că nu este o persoană comodă şi că nu face reformă "între două cafele".

"Am fost acuzat că sunt comod. Cred că puteţi să spuneţi că sunt incompetent, că sunt urât, că sunt bătrân. (...) Aş vrea şi eu să fiu mai tânăr, dar din păcate sunt bătrân. Sunt bătrân, sunt urât, dar comod nu sunt. (...) Comoditatea cred că este singurul lucru care îmi lipseşte. (...) Am fost acuzat că fac reformă între două cafele. Nu fac reformă între două cafele, distins coleg. Singura reformă pe care o cunosc eu este reforma România Educată, care a beneficiat pe parcursul a mai mulţi ani de consultarea tuturor actorilor implicaţi în educaţie, direcţi sau indirecţi. Eu altă reformă nu cunosc", a arătat ministrul.

Cîmpeanu a precizat că învăţământul dual este o preocupare permanentă pentru Ministerul Educaţiei.

"Învăţământul dual beneficiază de o finanţare de 338 milioane de euro din PNRR pentru mai mult de zece campusuri de învăţământ dual. Tot din PNRR, care are o finanţare de 3,6 miliarde de euro, toate sub tutela "România Educată". Când am preluat mandatul pentru educaţie, PNRR prevedea exact un miliard de euro. (...) Provocarea este aceea a utilizării acestor fonduri", a susţinut Cîmpeanu.

Moţiunea simplă este intitulată "Ministru. Dezastru. Educaţie fără viitor" şi a fost semnată de 52 de deputaţi USR.

Deputaţii USR au susţinut, în moţiune, că Sorin Cîmpeanu este singurul responsabil de "dezastrul învăţământului din România".

"Sfârşitul de an şcolar este, pentru toţi cei implicaţi în învăţământ, momentul în care tragem linie în catalog. A venit clipa unui bilanţ serios pentru au sector care are acelaşi om la cârmă începând din decembrie 2020. Ministerul Educaţiei a fost condus neperturbat de Sorin Mihai Cîmpeanu. De aceea, domnia sa este singurul responsabil pentru dezastrul în care se afundă învăţământul din România. Nimic nu ne poate şterge din minte momentul în care, cu o indiferenţă asumată, Sorin Cîmpeanu declara public că învăţământul românesc a ajuns la 'un minim istoric'", se arată în moţiunea simplă.

Deputaţii USR susţin că Sorin Cîmpeanu "are corigenţe pe linie la toate materiile din portofoliul Ministerului".

"Aşa cum ştie toată lumea care a trecut prin şcoală, la trei corigenţe rămâi repetent. Ministrul Cîmpeanu nu are o corigenţă, nu are nici trei. Are corigenţe pe linie la toate materiile din portofoliul Ministerului Educaţiei. Cu toate acestea, corigentul Cîmpeanu nu se teme că va fi repetent sau - cine ştie - exmatriculat. De ce? Pentru că, aşa cum s-ar spune în şcoală, are pile la director", se mai menţionează în text.

În moţiune se arată că ministrul este corigent la alocarea bugetară, bugetul Educaţiei fiind la un minim istoric.

USR susţine că, în 2022, bugetul Educaţiei este 2,28% din PIB, aproape jumătate cât a promis Cîmpeanu în noiembrie 2021.

"Pentru că nu se poate face şcoală în România cu banii ăştia, tot ce face Cîmpeanu este să bage adânc mâna în buzunarele părinţilor şi ale cadrelor didactice. Cîmpeanu este cel responsabil pentru menţinerea educaţiei în zona de subfinanţare conică, pentru că părinţii completează necesarul şcolii cu contribuţii din fondul clasei, iar învăţătorii şi profesorii cumpără deseori materiale didactice pe banii lor, şi aşa puţini", se mai precizează în document.

USR adresează, în moţiune, un apel către parlamentari ca, "transpartinic", să participe la "construcţia unui sistem de învăţământ cu adevărat modern, cu şcoli în care elevii şi profesorii să vină cu plăcere".

De asemenea, USR solicită Guvernului să ia măsuri reparatorii urgente şi anume: refacerea metodologiei de finanţare în aşa fel încât banii europeni să ajungă cu adevărat la comunităţile marginalizate, regândirea programului anunţat "Masă sănătoasă în şcoli" în aşa fel încât de masa caldă să beneficieze toţi preşcolarii şi elevii, nu doar cei de gimnaziu, mai cu seamă cei din şcolile din comunităţile defavorizate.

USR mai cere realizarea unor norme metodologice care să facă transportul elevilor între localitatea de domiciliu şi cea în care sunt şcolarizaţi cu adevărat gratuit, precum şi realizarea planurilor-cadru, care au ajuns să aibă vârste istorice, pe baze adaptate realităţii din 2022.

Totodată, grupul deputaţilor USR solicită, în moţiune, demiterea imediată a ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu, susţinând că acesta este "cel care poartă responsabilitatea pentru dezastrul în care se afundă învăţământul din România".

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 24°C 25°C
IASI 27°C 26°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 23°C 23°C
BRASOV 22°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI