Camera Deputaţilor a votat modificarea codurilor penale. Proiectele merg spre promulgare

24 aprilie 2019, 09:04

Articolele care se referă, printre altele, la reducerea termenelor de prescriere a unor fapte și la posibilitatea ca mituitorul să scape de pedeapsă doar dacă denunță fapta într-un an de la producerea ei au trezit nemulțumirea opoziției.

Puterea susține că nu a făcut altceva decât să pună în acord codurile cu deciziile Curții Constituționale.

Subiectul a fost discutat și de președintele Klaus Iohannis cu reprezentanții Comisiei de la Veneția, aflați în vizită în România.

„În cadrul discuțiilor, Președintele României și-a exprimat nemulțumirea față de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv și creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiție”. (Sursa: Administrația prezidențială)

Opoziția a anunțat deja că va ataca cele două proiecte modificate – Codul penal și cel de procedură penală – la Curtea Constituțională.

______________________

O serie de modificări controversate ale codului penal şi de procedură penală au fost votate de plenul Camerei Deputaților ca for decizional. S-au înregistrat 181 de voturi ”pentru”, 83 ”împotrivă” și o abținere în cazul Codului de procedură penală și de voturi 180 de voturi ”pentru”, 81 ”împotrivă” și 2 abțineri.

La dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor asupra codurilor penale, PNL şi USR au anunţat că vor ataca la CCR proiectele de coduri penale. Opoziția susține că se încearcă salvarea lui Liviu Dragnea de Justiție. Liderii PSD susțin că toate modificările sunt în acord cu cerințele Curții Constituționale.

S-a decis eliminarea mai multor prevederi din forma iniţială a legii, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR, şi au rămas în forma iniţială articole criticate de Opoziţie, pe motiv că nu au fost atacate sau nu au fost declarate neconstituţionale de Curte.

Unul dintre acestea se referă la reducerea termenelor de prescripţie a pedepselor. Astfel, termenele de prescripţie a răspunderii penale vor fi: de 8 ani faţă de 10 ani în legea în vigoare, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani; şi de 6 ani în loc de 8 ani când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani.

Un alt text se referă la abrogarea articolului referitor la neglijenţa în serviciu, potrivit Agerpres.

O altă modificare prevede introducerea unui termen de un an în care se poate face un denunţ. „Mituitorul nu se pedepseşte dacă denunţă fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta, dar nu mai târziu de un an de la data săvârşirii acesteia”, se menţionează în proiect.

Deputaţii UDMR au anunţat că votează pentru adoptarea Codului penal şi Codului de procedură penală, chiar dacă anumite articole trebuiau modificate. (sursa: Mediafax)

Modificările au fost aprobate ieri de Comisia specială parlamentară pe domeniul justiţiei. Niciun amendament al Opoziţiei nu a fost acceptat.

Pe de altă parte, situaţia Codurilor penale a fost discutată astăzi, la Bucureşti, de o delegaţie a Comisiei de la Veneţia cu preşedintele Klaus Iohannis.

Şi ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader, s-a întîlnit, astăzi, cu grupul de raportori ai Comisiei de la Veneţia.

De asemenea, şi membrii comisiei Iordache vor discuta cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă