Camera Deputaților a votat codurile penale. Coaliția a eliminat pragul pentru abuzul în serviciu

Codul penal și cel de Procedură penală au trecut de votul deputaților cu 191 respectiv 168 de voturi ”pentru”. Deputații au eliminat pragul pentru abuzul în serviciu, iar interceptările SRI rămân în continuare probe în dosarele de corupție. Camera Deputaților a respins toate amendamentele formulate, inclusiv cele de la Senat.

05 Aprilie 2023, 10:15 (actualizat 05 Aprilie 2023, 12:51) Știrile TVR |

Camera Deputaților, care este for decizional, a votat fără dezbatere pe articole modificările la Codul Penal, care elimină pragul pentru abuzul în serviciu şi a revenit la forma iniţială a Guvernului şi în cazul interceptărilor din dosarele de corupţie.

Modificările la Codurile Penale vor merge la promulgare în cazul în care nu va exista o sesizare la Curtea Constituțională.

Modificările la Codul Penal au trecut cu 191 ”voturi” pentru, 55 ”contra”, 12 abțineri.

Modificările la Codul de Procedură Penală, care permit ca  interceptările realizate de serviciile secrete să fie utilizate ca probe în procesele penale, au trecut cu 168 de voturi ”pentru”, 75 ”contra”, 20 abțineri.

Deși deputații UDMR au ales să voteze Codul penal în forma Guvernului, s-au abținut de la votul pentru codul de procedură penală.

Dintr-o eroare materială ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care a trimis în Parlament aceste două proiecte de lege, ar fi greșit votul la Codul penal.

În această formă este eliminat pragul de la care se consideră infracţiune pentru abuz în serviciu, aşa cum a decis, marţi, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, care a dat raport de adoptare formei venite de la Guvern pentru acest proiect.

"Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică", se menţionează în articolul cu privire la abuzul în serviciu.

A fost eliminat, de asemenea, şi pragul pentru neglijenţa în serviciu.

"Fapta funcţionarului public care, din culpă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă", spune articolul referitor la neglijenţa în serviciu.

Proiectul introduce, între altele, un articol nou, care a fost controversat, referitor la înregistrările obţinute din activităţi specifice culegerii de informaţii.

Potrivit celor adoptate, "înregistrările rezultate din activităţile specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi fundamentale ale omului pot fi folosite ca mijloace de probă în procesul penal dacă din cuprinsul acestora rezultă date sau informaţii privitoare la pregătirea ori săvârşirea mai multor infracţiuni şi au fost respectate prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări".

Infracţiunile în acest caz sunt cele contra securităţii naţionale prevăzute de Codul penal şi de legi speciale, de trafic de droguri, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spălarea banilor, falsificare de monede ori alte valori, falsificarea de instrumente de plată electronică, şantaj, viol, lipsire de libertate, evaziune fiscală, infracţiunilor de corupţie, împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, infracţiunilor care se săvârşesc prin sisteme informatice sau mijloace de comunicare electronică ori în cazul unor alte infracţiuni pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 7 ani sau mai mare.

De asemenea, în acest caz trebuie respectate şi prevederile legale care reglementează obţinerea acestor înregistrări. Legalitatea încheierii prin care s-au autorizat activităţile respective, a mandatului emis în baza acesteia, a modului de punere în executare a autorizării, precum şi a înregistrărilor rezultate se verifică în procedura de cameră preliminară de către judecătorul de cameră preliminară de la instanţa căreia îi revine, potrivit legii, competenţa să judece cauza în primă instanţă, mai prevede proiectul adoptat.

Iniţial, în Comisia juridică, a fost aprobat un amendament, introdus de parlamentarii PNL, PSD şi UDMR, prin care se excludea folosirea acestor înregistrări în cazul infracţiunilor de corupţie şi celor asimilate, dar după o dezbatere de două ore preşedintele comisiei, Laura Vicol, a anunţat că, în urma unei decizii în coaliţia de guvernare, toate amendamentele sunt retrase, fiind aprobat un raport cu forma proiectului venită de la Guvern.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu: ”Aceste proiecte, așa cum au fost ele votate astăzi, aceste proiecte au stat în mâna dumneavoastră, dragi colegi din opoziție, aproximativ 12 luni. Ele nu au fost adoptate. Ați stat și v-ați uitat la ele și apoi au fost preluate de această coaliție PSD - PNL -UDMR.. După dezbateri dure, dificile, a fost adoptat acest proiect. Ce să înțelegem: că e bine ca voi care nu faceți nimic sau noi care dezbatem, uneori ne contrazicem, dar și votăm si rămâne ceva în Monitorul Oficial”.

Opoziția acuză neconstituționalitatea unor prevederi din aceste texte de acte normative, iar politicienii AUR au anunțat că vor merge la Curtea Constituțională pentru a încerca să obțină un aviz de neconstituționalitate.

Opoziția acuză puterea că a încălcat toate regulamentele și procedurile pentru adoptarea în forma Guvernului a Codului penal și a Codului de procedură penală. La începutul acestei săptămâni a fost vehiculat un prag de 50.000 de euro pentru abuzul în serviciu, dar și eliminarea interceptărilor în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, actelor de corupție și actelor asimilate acestora, dar și din zona infracțiunilor comise cu fonduri europene. Aceste amendamente au fost retrase imediat de de reprezentanții coaliției în ședința de ieri, iar la ședința comisiei juridice s-au încălcat toate amendamentele și s-a revenit la forma inițială, propusă de Guvern.

------------------------------------------

O răsturnare de situație în privința modificărilor aduse Codului penal și a celui de Procedură penală a fost orchestrată de deputații liberali ajutați de prim-vicepreședinții PNL, care se aflau la ședința de ieri a coaliției care a avut loc la Palatul Victoria.

O serie de amendamente au fost depuse ieri în cadrul comisiei juridice de Ministerul Justiției pe Codul de Procedură penală, iar cel mai nociv, susțin reprezentanții opoziției, se referea la scoterea interceptărilor din zona mijloacelor de probă în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, actelor de corupție și actelor asimilate acestora, dar și din zona infracțiunilor comise cu fonduri europene. Se pare că acest lucru a pus capac: liberalii care se aflau în comisie au preferat să se abțină de la vot, asta după ce aceeași deputați liberali, cu o zi înainte, în ședința de grup, au decis să vină cu un prag mai scăzut la dezincriminarea abuzului în serviciu la nivelul a două salarii minime pe economie.

Semnalele date de liberali în aceste zile i-au făcut pe liderii coaliției să regîndească totul. Au observat reacția societății civile, au calculat deficitul electoral pe care trebui să îl suporte în an prelectoral dacă vin cu astfel de modificări la Codul de Procedură penală și la Codul penal.

Astăzi, la Camera Deputaților, care este for decizional,  va fi o dezbatere și un vot pe forma inițială, propusă de Guvern a modificărilor aduse Codului penal și a celui de Procedură penală: fără prag pentru abuzul în serviciu și cu posibilitatea de a folosi interceptările și în anchetele de corupție. Senatul a votat un prag de 250 000 de lei, care a fost redus la 9.000 de lei de ministrul Justiției şi apoi eliminat. În privința interceptărilor, toate infracțiunile care au pedepse mai mari de cinci ani vor intra în cadrul reglementărilor referitoare la procedura de interceptare.

Opoziția susține însă că forma propusă de Guvern este una incompletă și poate fi atacată în instanță de diverse persoane interesate în următoarea perioadă și se va ajunge din nou la Curtea Constituțională.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 35°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 28°C 31°C
CONSTANTA 26°C 26°C
CRAIOVA 30°C 34°C
BRASOV 28°C 32°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI