Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu. Câți deținuți au beneficiat de această lege

4 decembrie 2019, 10:46

Deputații au adoptat proiectul de lege cu 272 de voturi „pentru” și cinci abțineri.

„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și aă măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările și completările ulterioare, și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenție, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 și data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament adoptat, marți, de comisia juridică a Camerei, propus de grupurile parlamentare ale PNL și USR.

Chiar dacă toate partidele au fost de acord cu abrogarea, dezbaterile în plen au fost intense.

Referitor la subiect, premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Șeful Executivului a precizat că mpsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Proiectul, inițiat de 10 deputați PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.

Astfel, propunerea legislativă prevede abrogarea Legii nr.169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, de modificare a Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Camera Deputaților a adoptat inițiativa în calitate de for decizional, astfel că aceasta va merge la președinte pentru promulgare.

Câți deținuți au beneficiat de legea recursului compensatoriu

Prin legea „recursului compensatoriu” au fost eliberați în total 14.402 deținuți în perioada 2017- 2018, dintre care 11.851 au fost eliberaţi condiţionat de către judecători, iar restul de 2.551 au fost eliberaţi la termen, potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

În aprilie 2017, România a fost condamnată la CEDO în cauza Rezmiveș şi alţii c. România, o hotărâre pilot care avea ca obiect supraaglomerarea penitenciarelor şi celelalte condiţii necorespunzătoare de detenţie. Ca urmare a acestei hotărâri, în ianuarie 2018, Guvernul României a comunicat Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, care se ocupă de executarea hotărârilor CEDO, un plan de măsuri pentru rezolvarea problemelor privind supraaglomerarea şi condiţiile necorespunzătoare de detenţie.

Planul de măsuri a fost un angajament al României că între anii 2018-2024 va moderniza 1.351 de locuri de cazare în penitenciare și va construi 8.095 de locuri noi. În același plan, Guvernul s-a angajat să amenajeze 1.596 de locuri noi în aresturi și să modernizeze 187 din cele existente.

Potrivit APADOR-CH, până la jumătatea lui 2019, Guvernul făcuse 70 de locuri noi de detenție, modernizase 282 de locuri existente și făcuse „0 demersuri pentru construirea celor două penitenciare noi promise”. „Asta înseamnă mai puțin de jumătate din ce a promis (pentru această etapă) în privința penitenciarelor. A reușit să modernizeze și o parte din aresturi, respectiv 147 de locuri”, spuneau, în iunie 2019, reprezentanții Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România Comitetul Helsinki.

În același timp, gradul de ocupare a penitenciarelor se menține constant la 111% în 2019, deși prin Legea „recursului compensatoriu” au fost eliberați 14.402 deținuți în perioada 2017-2019, în timp ce gradul de ocupare în aresturi este de numai 55%.

Între timp, de legea recursului compensatoriu au beneficiat în total peste 14.400 de deținuți, dintre care aproape 12.000 au fost eliberați condiționat, iar restul au fost eliberați direct, potrivit unui anunț al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP). Din totalul celor peste 14.000 de deținuți eliberați datorită recursului compensatoriu, 724 au revenit în închisori, adică un procent de 5,02%, potrivit sursei citate.

Potrivit prevederilor recursului compensatoriu, deţinutul care divedește că a executat pedeapsa în condiţii necorespunzătoare, respectiv igrasie sau mai puţin de 3 metri cubi aer, etc, beneficiază de 6 zile câştigate la 30 de zile.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 şi, potrivit acesteia, deţinuţii care au stat în condiţii improprii beneficiază de şase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi.

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite