Cămaşa cu altiţă a fost inclusă în Patrimoniul Imaterial Cultural al Umanităţii

Arta cămășii cu altiță a fost inclusă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. UNESCO a luat această decizie chiar de Ziua Naţională a România. Şi asta pentru că arta cămășii cu altiță reprezintă un element de identitate culturală în România și Republica Moldova. Şezătorile în care femeile coseau astfel de cămăşi sunt asociate de obicei cu viaţa tihnită a satului românesc, dar astăzi astfel de evenimente sunt organizate şi în marile oraşe, chiar şi în Capitală!

01 Decembrie 2022, 17:20 (actualizat 01 Decembrie 2022, 17:24) Știrile TVR |

Televiziunea Română găzduieşte o şezătoare. Doamnele şi domnişoarele aflate într-unul dintre studiourile TVR-ului, fac parte din grupul Şezătoare Bucureşti. Cămăşile pe care dumnealor le poartă, chiar aceste doamne şi domnişoare le-au şi cusut. Fenomenul şezătorilor în România este din ce în ce mai amplu. Există o revoltă a româncelor, astăzi, împotriva kitchului de pe piaţa românească. Splendoarea este şi cămaşa, dar mai ales splendoarea este în sufletul acestor femei care nu vor să-şi uite rădăcinile.

Doamnele din Şezătoare Bucureşti au reuşit să amplifice fenomenul urban al cusutului de cămăşi tradiţionale.

Pentru o femeie de la oraş, să coasă este astăzi mai întâi un exerciţiu de voinţă, chiar de curaj. Pentru ca trebuie să strecori acul şi aţa printr-un program presărat zilnic cu multe responsabilităţi.

Doamnele şi domnişoarele din Şezătoare Bucureşti îşi asigură din propriul buzunar materiile prime. Iar preţul nu e deloc mic.

Şezătoarea, în special cea urbană, trece dincolo de cusutul în sine şi intră în sfera educaţiei.

Maria Drăgulescu poartă un amplu şi splendid costum de Breaza, la care a lucrat un an şi jumătate, finalizat în 2018. În pânză, în ac, în fiecare împunsătură şi în culori se află, mai presus de orice, sufletul acestei femei.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI