Cămașa cu altiță ar putea fi inclusă pe lista patrimoniului UNESCO. Cea mai mare colecţie, la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău

Arta brodării cămășilor cu altiță a devenit un bun spritual al tradiţiilor româneşti şi ar putea fi înscrisă în Lista Reprezentativă UNESCO. Cea mai mare colecţie, de peste 300 de cămăşi cu altiţă, se află la Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. Fiecare ie are o istorie şi o semnificaţie aparte, transmise din generaţie în generaţie.

18 Martie 2021, 10:13 Știrile TVR |
Camasa cu altita, bijuterie nationala
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

La Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău au fost adunate cămăşi cu altiţe din toate satele Republicii Moldova, dar şi din România. Unele dintre ele au peste o sută de ani.

Unele ii au fost donate, iar altele au fost cumpărate de administraţia muzeului.

Cămaşa cu altiţă reprezintă în primul rând un simbol național. De aceea, sunt şanse să fie inclusă în lista patrimoniului UNESCO după o analiză minuţioasă a experţilor acestei organizaţii. Expertiza poate dura până la un an.

Până acum, pe lista Reprezentativă a patrimoniului UNESCO au mai intrat şi alte bunuri spirituale ale tradiţiilor naţionale româneşti - colindul, covoarele de perete, așa numitele Scoarțe și tradiția Mărțișorului.

Lista patrimoniului imaterial UNESCO a fost întocmită oficial în 2008, potrivit Convenţiei de la Paris din 17 octombrie 2003. În această listă au fost incluse peste 166 de opere din 76 de ţări.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI