Calorifere reci și apă caldă cu porția. Planuri pentru reabilitarea a peste 200 de km de conducte în București

27 ianuarie 2022, 20:02

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a lansat licitația pentru reabilitarea a peste 200 de kilometri de conducte ale Termoenergetica, pentru care municipalitatea va plăti 218 milioane de euro, bani europeni. Termenul avansat, 4 ani.

Nicușor Dan , primarul general al Capitalei: „Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 9 martie și vreau să avem cât mai mulți ofertanți, fiindcă va fi foarte mult de lucru. La finalul proiectului vom putea spune, în sfârșit, că problema termoficării e rezolvată în Capitală.”

Claudiu Crețu, director Termoenergetica: Atunci când au fost selectate aceste tronsoane, specialiștii din RADET, la acea vreme, au ales tronsoanele care au cele mai multe avarii și care pun cele mai mari probleme funcționării sistemului de termoficare.

Sistemul Termoenergetica are în jur 4.000 de km de conducte, din care peste 950 de km fac parte din rețeaua primară, iar restul de 3.000 din cea secundară. Trei sferturi dintre acestea sunt mai vechi de 40 de ani.

Specialiștii în energie spun că problema este departe de a fi rezolvată având în vedere că, din totalul de conducte ale Termoenergetica, s-ar reabilita doar 5%.

Dumitru Chisăliță, expert în energie: Este, de fapt, o picătură într-un ocean. Cu siguranță nu o să putem vorbi după această investiție de un sistem de termoficare performant și un sistem de termoficare care să asigure parametri normali de funcționare.

Până când conductele vor fi reparate, un lucru este sigur. Bucureștenii se plâng de lipsa apei calde și de caloriferele reci.

Mihai Mereuță, preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat: O să avem încredere în clipa în care se va spune ce s-a făcut și nu ce vom face. Altfel, la vară o să avem foarte multe deconectări.

În Sectorul 6, zona cea mai văduvită de căldură și apă caldă din Capitală, primăria a anunțat că vrea să rezolve acesata problemă, însă are nevoie de o asociere cu Primăria Generală.

Cum la nivelul sectorului primăria nu are are atribuții în zona de termoficare, edilul a spus că vrea să finanțeze lucrările pentru modernizarea celor două magistrale de sector.

La nivelul Capitalei, potrivit Termoenergetica, anul trecut doar 17 km de conducte din rețeaua primară au fost reabilitați.

În sezonul rece, din cauza conductelor sparte, peste 2000 de tone de apă fierbinte se duc în pământ în fiecare oră.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Datoriile complică fuziunea ELCEN cu Termoenergetica