Calitatea aerului va fi monitorizată în 30 de școli din București

Asociaţia Română pentru Smart City lansează programul City Air, primul program naţional de monitorizare a calităţii aerului în şcoli, care îşi propune să devină cea mai mare mişcare pentru îmbunătăţirea calităţii aerului în unităţile şcolare din România, conform unui comunicat remis, miercuri.

09 Iunie 2021, 15:17 (actualizat 09 Iunie 2021, 15:20) Știrile TVR |
Elevi la școală în pandemie

Proiectul-pilot ce stă la baza realizării reţelei naţionale City Air a demarat în Capitală pe 8 iunie 2021, prin instalarea în 30 de şcoli din Bucureşti a unor senzori pentru monitorizarea calităţii aerului, în interiorul şi în exteriorul clădirii. Senzorii măsoară în timp real particulele în suspensie PM 1, PM 2.5, PM 10, umiditatea, presiunea şi temperatura.

City Air este realizat alături de partenerii de tehnologie Claritech, TNT Computers şi INOESY. Asociaţia Nature Talks este partener al proiectului pe partea de educaţie şi promovare.

Comunicatul semnalează că poluarea atmosferică este un fenomen nociv, care afectează mai ales categoriile vulnerabile, copiii şi vârstnicii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, 600.000 de copii mor anual din cauza poluării din interior şi din exterior.

Datele culese de senzori pot fi folosite ca punct de plecare pentru autorităţi locale, centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, oricine doreşte şi poate să contribuie la reducerea poluării, iar iniţiatorii programului îşi doresc ca datele să ajute concret la luarea deciziilor şi la generarea de recomandări care pot contribui în timp la dezvoltarea unor politici durabile.

Accesul la date este gratuit, ele putând fi accesate pe map.cityair.ro. Platforma City Air se află în acest moment în faza de testare. Senzorii de monitorizare a calităţii aerului, atât pentru poluarea din interior, cât şi cea din exterior, apar pe platformă pe măsură ce sunt instalaţi în unităţile de învăţământ din fiecare sector.

Pe data de 17 iunie, proiectul City Air va fi lansat oficial în sectorul 6.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI