Călin Popescu Tăriceanu despre păstrarea majorității parlamentare: „Nu am niciun fel de emoție în acest sens”

15 iunie 2017, 15:15

Joi dimineață, ALDE a avut o rundă de consultări cu liderii PSD.

În fața situației create, adică o situație inedită, în care un prim ministru care și-a pierdut sprijinul politic evident se agață de funcție și, după cum vedeți, încearcă diferite soluții pentru a a rămâne în fruntea guvernului, fără sprijinul politic al partidelor care asigură majoritatea în Parlament – acest lucru este, aș spune, de Cartea Recordurilor (…) La noi, după cum vedeți, asistăm la niște elemente de circ aș spune reprobabil din partea unui om care a ajuns prim ministru acolo nu prin propriile merite, ci pentru că a fost desemnat de coaliția majoritară din Parlament și în acest moment sigur că ar fi fost normal să înțeleagă că nu există decât o soluție politică, nemaivorbind de cea constituțională, de a-și depune mandatul„, a declarat Călin Popescu Tăriceanu după ședința ALDE.

„În această situație în care premierul refuză, nu există decât o altă soluție care este (…) moțiunea de cenzură și am hotărât împreună cu cei de la PSD și am discutat cu colegii mei pentru a valida decizia depunerii unei moțiuni de cenzură săptămâna viitoare, luni, în Parlament. Și în acest fel o să punem capăt crizei politice pe care, sigur, o dorim scurtată cât mai mult posibil”, a adăugat președintele Senatului.

Luni va fi programată ședință de birouri permanente reunite și va fi anunțată depunerea moțiunii.

Întrebat dacă are garanția păstrării majorității parlamentare, Călin Popescu Tăriceanu a declarat: „Da, da, nu am niciun fel de emoție în acest sens. Majoritatea este alcătuită din PSD și ALDE. (…) Nu cred că se poate discuta despre împărțirea voturilor PSD, dar nu este exclus să avem voturi în plus și din partea partidelor care nu fac parte din coaliție”, a subliniat liderul ALDE. „Nu am să fac eu negocieri personale în acest sens, dar am semnale că există această posibilitate”.

Referitor la posibilitatea cooptării UDMR într-un nou guvern, Tăriceanu a declarat: „Dacă pe viitor, după ce domnul Grindeanu va fi demis prin moțiunea de cenzură, cei de la UDMR vor arăta că au disponibilitate de a participa la coaliție și la guvernare, după cum știți acest lucru noi l-am discutat încă de anul trecut și l-am anunțat și ne-am arătat disponibilitatea, și sigur că acest lucru poate fi reluat ca discuție”.

Nu s-a discutat deocamdată despre restructurarea guvernului, a indicat Tăriceanu.

Principalele momente care marchează criza guvernamentală

–  Sorin Grindeanu, exclus din PSD. O moțiune de cenzură va fi depusă, cel mai probabil, luni

Grindeanu, felicitat de prim-ministrul Landului Saxonia

Tudorel Toader și-a dat demisia din funcția de ministru al Justiției

Carmen Dan: Nu am avut sentimentul că sunt condusă de Liviu Dragnea

– PSD și ALDE, pregătite să formeze un nou Executiv

S. Grindeanu: Nu-mi dau demisia

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite