Călin Popescu Tăriceanu: Voi cere aprobarea BP pentru a organiza o dezbatere pe modificarea Codurilor penale și pe tema grațierii

1 februarie 2017, 13:42

„Pe ordinea de zi a ședinței de azi este, evident, proiectul legii bugetului, dar foarte importante sunt cele trei acte normative pe care le-am primit de la Guvern în această dimineață. Este vorba de cele două proiecte de legi privind grațierea și o serie de alte măsuri care sunt în această privință. Al doilea proiect de lege este cel inițiat de Guvernul anterior, care a suferit o mică adaptare și va fi introdus în circuitul legislativ, iar al treilea act normativ este OUG privitoare la modificările aduse la Codul penal. Vom demara bineînțeles procedurile obișnuite din cadrul Parlamentului. (…) Voi cere aprobarea Biroului permanent pentru a organiza o dezbatere la care voi invita președintele CSM, voi invita din partea Parchetului general pe procurorul general, voi invita asociațiile profesionale ale magistraților, pentru că eu cred că asemenea acte normative de importanță trebuie dezbătute cu cei care sunt parte a puterii judecătorești. Vreau să ascult punctul lor de vedere”, a spus Tăriceanu, miercuri, la Senat.

El a adăugat că dezbaterea pe care dorește să o organizeze este „absolut normală” și că Parlamentul este „singurul loc democratic de dezbatere”.

„Parlamentul are și legitimitatea necesară pentru a dezbatere aceste proiecte și modificările necesare la actele normative din domeniul Justiției și are și reprezentativitate. În al doilea rând, această consultare pe care am anunțat că doresc să o fac (…) este absolut normală, dar doresc să subliniez că trebuie să respectăm principiul separației puterilor în stat și, în virtutea acestui principiu, sunt dispus să ascult punctele de vedere, dar, până la urmă, corpul legiuitor este suveran în adoptarea legislației. Judecătorii și procurorii trebuie să pună în aplicarea legea pe care legiuitorul a decis-o. (…) Este un proces deschis în care se pot aduce modificări (actelor normative — n.r.). Ordonanțele, chiar dacă sunt în vigoare, după dezbaterea în Parlament pot suferi modificări”, a explicat Tăriceanu.

Președintele Senatului a ținut, totodată, să sublinieze că Executivul are dreptul legal de a adopta proiecte de ordonanță.

„Cred că nu poate să pună nimeni sub semnul întrebării ceea ce este legal, ceea ce Guvernul poate legal să facă. Procedura pe care Guvernul a adoptat-o respectă prevederile legale, este în puterea Guvernului să adopte proiecte de lege și proiecte de ordonanțe”, a mai spus Tăriceanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite