Călin Popescu Tăriceanu: „Sunt extrem de preocupat de acţiunea DNA”. Preşedintele Senatului lansează iniţiativa „România dialogului”

7 februarie 2017, 15:07

„Sunt extrem de preocupat de acţiunea DNA de a ancheta modul în care au fost elaborate actele legislative la nivelul Guvernului. Acest lucru înseamnă o imixtiune nepermisă a Ministerului Public în activitatea Guvernului (…) Ceea ce se întâmplă astăzi este o dublă anomalie. Anchetarea deciziilor politice ale Guvernului nu s-a pomenit nicăieri, în nicio ţară din Europa şi nici în România de 27 de ani – ca Parchetul să interfereze în modul în care Guvernul elaborează actele legislative. Răspunderea pentru aceste acte este una politică şi Guvernul trebuie să dea socoteală în faţa electoratului sau în faţa Parlamentului, care poate să aprobe sau să respingă proiecte de legi sau ordonanţe de urgenţă. În al doilea rând, subminează autoritatea Parlamentului – care are acest rol de cenzură a actelor Guvernului. Aceste lucruri trebuie rezolvate şi ele la un moment dat. Altfel ieşim din democraţie parlamentară şi intrăm în zona de ‘republica procurorilor’ ” , a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferinţă de presă, organizată marţi după-amiază, la scurt timp după discursul preşedintelui Klaus Iohannis în Parlament.

Preşedintele Senatului a lansat, marţi, o inţiativă, intitulată „România dialogului”, prin care toţi cei interesaţi – partide, instituţii ale statului, mediul academic, patronate, ONG-uri – sunt invitaţi să participe. Călin Popescu Tăriceanu speră să identifice astfel propuneri care să contribuie la consolidarea „adevăratei justiţii şi adevăratului stat de drept”.

„Ca preşedinte al Senatului am obligaţia să propun soluţii. Fac o amplă invitaţie la dialog. Voi lansa o inţiativă care se va numi ‘România dialogului’. Va trebui ca împreună cu toţi cei care sunt interesaţi – partide, instituţii ale statului, mediul academic, patronate – să încercăm să desluşim care sunt cu adevărat problemele cu care ne confruntăm şi ce soluţii găsim pentru rezolvarea lor”, a anunţat, marţi după-amiază, Călin Popescu Tăriceanu.

Invitaţia preşedintelui Senatului vine după cea a şefului statului, care a anunţat, marţi, în plenul Parlamentului, că va începe consultări la Palatul Cotroceni pentru a găsi soluţii la actuala criză, în cazul în care coaliţia de guvernare nu reuşeşte să gestioneze situaţia din ţară.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că va da mai multe detalii despre iniţiativa „România dialogului” în următoarea şedinţă a Biroului Permanent al Senatului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite