Călin Brandabur, despre ventilatorul mecanic creat la Timișoara: Săptămâna viitoare începem testarea în spitale, pe oameni

7 aprilie 2020, 10:21

Inginerul Călin Brandabur, care coorodonează echipa VentilaTM, care lucrează la acest ventilator, spune că au ajuns la a cincea variantă a prototipului Mk4 care mai are nevoie de îmbunătățiri până să fie testată pe oameni, în spitale.

”Suntem la varianta numărul 5, deci am avut patru eșecuri până acum. Varianta 4 era cea mai matură, dar nu a trecut testele de spirometrie. Dar nu ne dăm bătuți. Urmează să facem testele, folosind experiența din ultimele șapte zile. Practic, de șapte zile lucrăm la acest robot. Probabiol că spre sfârșitul săptămânii vom avea rezultatele la testele mecanice și testele de spirometrie, din nou. După care vom intra în studiul in vivo pe porci, cu Institutul din Timișoara și am obținut și de la Târgu Mureș o ofertă de a face teste pe oameni”, a spus la TVR, Călin Brandabur.

Inginerul a adăugat că echipa pe care o conduce este foarte aproape de a face testări în spitale, pe oameni.

”Sper ca pe săptămâna viitoare să facem și primele teste cu prototipul în spitale. Producția în serie poate începe după ce finalizăm și omologarea”, a adăugat Brandabur.

VentilaTM a pornit ca un grup inițiat în Timișoara, iar mai apoi s-a extins la nivel national, inclusiv prin implicarea unei rețele nou constituite de peste 150 de posesori individuali și instituționali de imprimante 3D și ehipamente CNC, implicați în dezvoltarea de proiecte low și high-tech vizând creșterea capacității de reacție a societății românești în criza determinată de pandemia COVID-19.

Obiectivul principal este proiectarea, testarea, producerea și distribuirea rapidă către unități din sistemul național de sănătate a unor ventilatoare mecanice care vor fi utilizate pentru susținerea funcției respiratorii a pacienților în stare critică, în secțiile ATI.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite