Greva în școli continuă, pentru a treia săptămână, la fel și protestele în stradă ale profesorilor. Negocierile dintre Guvern şi sindicate sunt blocate. Ministrul Educației ia în calcul echivalarea competenţelor la Bacalaureat dacă acest conflict nu se încheie în două zile. În timp ce stresul și emoțiile celor care dau examene luna aceasta cresc, sindicaliștii pregătesc încă un miting de amploare în Capitală.
Calendarul examenelor naţionale rămâne neschimbat, cel puţin pentru moment. Aceasta este concluzia după o oră şi jumătate de discuţii la Ministerul Educaţiei între ministru, sindicalişti şi reprezentanţi ai elevilor şi părinţilor. Dacă greva nu încetează până joi, atunci primele măsuri vor fi luate în cazul probelor de competenţe ale examenului de Bacalaureat, care ar trebui să înceapă pe 12 iunie. Scenariile includ amânarea susţinerii sau echivalarea acestora.
Ministrul Educației Ligia Deca: În acest moment nu suntem în punctul în care să decalăm calendare. Există opţiuni pe care le-am utilizat şi în vremea pandemiei. Există opţiuni, de exemplu, în ceea ce priveşte probele de competenţe, anumite tipuri de echivalări. Nu ne dorim să ajungem acolo. Toate eforturile noastre sunt în acest sens, pentru revenirea chiar înainte de finalul acestei săptămâni pentru a putea să se închidă situaţiile şcolare şi pentru a se putea rămâne în calendarul de examen anunţat.
În stradă angajaţii din sistemul de învăţământ nu contenesc să-şi ceară drepturile. În debutul celei de-a treia săptămâni de grevă au fost proteste la Galaţi, Buzău şi Iaşi.
Potrivit cifrelor Ministerului Educaţiei, 60% dintre cadrele didactice sunt acum în grevă. În ultimele zile, 15.000 de oameni au renunţat la grevă şi s-au întors în şcoli şi grădiniţe, conform aceloraşi date. La nivel naţional, în 1.000 de unităţi de învăţământ nimeni nu face grevă. Hunedoara este judeţul cu cei mai mulţi angajaţi care protestează, 80%, iar în Prahova, puţin peste 20%. În cancelarii situaţiile diferă de la un angajat la altul şi de la o şcoală la alta.
Silvia Cioroianu, profesor în învățământul primar, Şcoala Gimnazială "Decebal" Craiova: Am considerat că e bine să încheiem situația copilașilor, ca să nu aibă de suferit. Nu înseamnă că nu ne dorim venituri mai mari.
Simona Copăcescu, profesor al Colegiului Național „Elena Cuza" Craiova: Cu tot respectul și înțelegerea pentru elevii noștri, care se pregătesc în continuare, pentru părinții lor, trebuie să înțeleagă toată lumea că aici e vorba despre un conflict care nu mai este la noi.
Cei care renunţă la protest o fac şi pentru că nu-şi mai permit să piardă bani. Pe durata protestului angajaţii nu sunt plătiţi.
Marius Nistor, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”: Astăzi a fost grevă generală. Mâine va fi grevă generală. Joi nu ştiu, colegii sunt cei care vor hotărî. Încă o dată, este un apel pe care îl lansez către cei care au putere de decizie. Nu ignoraţi negocierile.
Iulian Cristache, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi: Am văzut comunicatul celor două sindicate, am văzut în continuare pe reţelele de socializare că se bazează pe un munte de încredere că această grevă trebuie să continue. Sunt curios să văd cum se vor poziţiona cei din societatea civilă care acum spun, cu uşurinţă, că nu e nicio problemă şi această grevă trebuie să continue. După o lună şi jumătate vor mai gândi la fel?
Delia Glăvan, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor: Susţinem toate revendicările care stau la baza grevei. Vrem să atragem atenţia asupra elevilor, în special cei de clasa a XII-a care se confruntă în momentul ăsta cu stări anxioase foarte mari. Ne spun că sunt îngrijoraţi, au foarte mulţi colegi cărora nu le sunt încheiate mediile.
Actuala promoţie numără 142.000 de elevi de clasa a XII-a care trebuie să susţină examenul de Bacalaureat şi 183.000 de elevi de clasa a VIII-a care trebuie să dea evaluarea naţională.
În cazul celor de clasa a opta, examenele ar trebui să înceapă pe 19 iunie. Pentru Bacalaureat, calendarul prevede probe de competenţe din 12 iunie şi probe scrise din 26 iunie.