COOLTURA

Calea Victoriei, Strada Mântuleasa, Parcul Cișmigiu. Dicţionar de locuri literare bucureştene

Corina Ciocârlie şi Andreea Răsuceanu, două specialiste în critică şi filologie, au făcut un Dicţionar de locuri literare bucureştene. Când spui Strada Mântuleasa te gândeşți la Eliade, Calea Victoriei te trimite la Cezar Petrescu, Craii de Curtea Veche ţi-l aduc în minte pe Mateiu Caragiale. Într-un fel, dicţionarul înnobilează Bucureștiul şi-ţi dă poftă de citit, pentru că ai impulsul să reiei sau să descoperi proza scurtă şi romanele literaturii noastre.

28 Ianuarie 2020, 18:35 Știrile TVR |
COOLTURA Dictionar de locuri literare bucureştene
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Geografia pe care o cartografiază Dicționarul de locuri literare bucureștene începe în secolul al XIX-lea cu Ion Ghica și Nicolae Filimon cu al său Ciocoii vechi și noi. Filimon ne descrie, de pildă, Parcul Cișmigiu ca un loc popular de distracție, unde se făceau picnicuri și se dansa.

Geografia reală și cea literară nu coincid întotdeauna. Există și case sau străzi inventate. Iată, de pildă, Strada Pacienții a lui Caragiale sau Strada Preoteselor închipuită de Mircea Eliade.

Locurile cu cea mai mare încărcătură literară sunt Calea Victoriei și Dâmbovița. Pe lângă ele, multe alte descoperiri surprinzătoare.

Bucureștiul literar nu e doar al cafenelelor, al grădinilor și al monumentelor publice, e și unul rău famat, al periferiei. Îl vedem, de pildă, în Groapa lui Eugen Barbu. Sunt și cartierele muncitorești surprinse de Mircea Cărtărescu.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI