Calea spre sfințenie. Beatificarea, un proces de lungă durată

25 mai 2019, 14:56

1999, 8 Mai, Cimitirul Bellu Catolic. Papa Ioan Paul al II-lea se reculege la mormântul cardinalului Iuliu Hossu. Gestul nu a fost întâmplator! Procedura de beatificare a celor șapte martiri ai  Bisericii Greco-Catolice începuse.

În 1973, cardinalul Luigi Poggi a fost lăsat să vină în România, dar comuniștii i-au pus condiția să nu viziteze mormântul lui Iuliu Hossu pentru că „nu este un mort oarecare”. Așa erau văzuți și episcopii greco-catolici Vasile Aftenie și Ioan Bălan, la mormintele cărora oamenii aprindeau în secret lumânari și lăsau acatiste, convinși de minunile pe care le făceau aceștia după moarte. Pentru ei erau deja sfinți, la fel cum au fost considerați și episcopii Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu,  Alexandru Rusu şi Tit Liviu Chinezu, exterminați pentru apartenența lor la Biserica Greco-Catolică.

Conform confesiunii catolice, beatificarea este recunoașterea faptului că martirul se află în Rai și că îi ajută pe cei de pe Pământ. Este penultimul pas înainte de canonizare.

Pentru martiri, sfinţenia este deja evidentă – ei și-au dat viața pentru credinţa lor. Dar chiar și așa, trebuie dovedită în două etape – una locală și alta romană.

În etapa romană, documentele sunt transferate Congregației Cauzelor Sfinte pentru a fi studiate și evaluate. În 2009, s-a deschis oficial această etapă și a durat 2 ani pentru a fi emis decretul de recunoaștere a validității juridice a procesului.

Până să se ajungă aici, între 2012 și 2014 s-au descoperit noi documente de arhivă.

Peste 45 de mii de documente au fost studiate pentru a se redacta Positio în cele două volume predate Congregației Sfinților în 5 aprilie 2018.

Comisia de 9 teologi le-a studiat pâna în ianuarie 2019. Cine sunt acești teologi, veți afla din emisiunea „Românii și Papa”, pe TVR 1, în 1 iunie, la ora 15.30.

În 19 martie 2019, Sanctitatea Sa Papa Francisc a autorizat decretul de recunoaștere a martiriului celor 7 episcopi greco-catolici.

Ceremonia de beatificare a fost fixată pentru 2 iunie, pe Câmpia Libertății de la Blaj și, în mod excepțional, va fi oficiată de însuși Sfântul Părinte Francisc.

După beatificare, urmează canonizarea, ultima recunoaștere a sfințeniei unui catolic.

Pentru ortodocsi ar fi echivalentul proslăvirii.

Pentru episcopii ale căror cadavre au fost îngropate de comuniști în locuri necunoscute, s-a luat pământ din cimitirele săracilor, în care se bănuiește că ar fi fost îngropați. Pentru fiecare sfânt se va stabili o dată în calendarul liturgic în care vor fi cinstiți, care coincide cu ziua morții martirului sau cu cea a beatificării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite