Căldura neobișnuită și seceta pun în pericol culturile. Specialiștii avertizează că vom avea parte de alimente tot mai scumpe

Seceta le face viața grea fermierilor chiar și în ultima luna de toamnă. Culturile abia însămânțate depind de apă ca să încolțească. Dar nici nu plouă, și nici sistemele de irigații nu mai pot fi folosite. În Vrancea și Buzău, canalele au fost golite și pompele oprite la finalul lunii trecute, pentru că așa cere legea. Așa că, agricultorii rămân la mila cerului. Iar noi toți vom avea parte de alimente tot mai scumpe.

08 Noiembrie 2022, 21:16 (actualizat 08 Noiembrie 2022, 21:20) Știrile TVR |

În județul Buzău, anul acesta puteau fi irigate 24 de mii de hectare de culturi agricole, însă fermierii din județ au încheiat contracte pentru doar 16 mii de hectare. La cea mai mare fermă din județ, unde sunt însămânțate 4.000 de hectare, culturile de rapiță și orz sunt în mare parte compromise în lipsa precipitațiilor.

Diferența frapantă se observă abia pe cele câteva hectare pe care agricultorii au apucat să le irige.

De mare ajutor ar fi fost continuarea udărilor, însă instalațiile stau nefolosite pe câmp pentru că, potrivit legii, de la 30 octombrie, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare a oprit furnizarea apei pe principalul canal de irigații.

Nu a venit niciun litru de apă, nu a germinat, sămânța e în pământ. Dacă se iriga, acum planta ar fi avut 10-15 centimetri”, afirmă Gheorghe Geambașu, agronom.

Disperați că ploile de toamnă întârzie, agricultorii le cer specialiștilor de la îmbunătățiri funciare apă. Pentru irigații, însă, cel puțin până la sfârșitul anului, acest lucru nu va fi posibil.

”Campania de irigații pentru anul 2022 a fost încheiată la finalul lunii octombrie, la acest moment pregătim campania pentru 2023”, ne-a declarat Claudiu Carpen, șeful sucursalei ANIF Buzău.

Județul cel mai afectat de secetă rămâne Vrancea, însă agricultorii vrânceni nu au avut instalații proprii să transporte apa din canalul Siret Bărăgan la culturi.

”Regulamentul de funcţionare al canalului Siret-Bărăgan prevede golirea acestuia în perioada rece, pentru a combate fenomenul de îngheţ-dezgheţ”, explică Eugen Popa, director ANIF Vrancea.

Specialiștii confirmă că vremea capricioasă din această toamnă a dat peste cap ritmul normal de viață al plantelor.

Temperaturile sunt mari pentru această perioadă, de aceea au apărut dezechilibre, pomi care au înflorit, pentru că ceasul biologic al plantelor a fost păcălit”, a declarat Costel Vânători, directorul Băncii de gene Buzău.

Lipsa precipitațiilor a afectat peste un milion de hectare de culturi, în 38 de județe, până la 7 noiembrie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 8°C
IASI 6°C 3°C
CLUJ 2°C 0°C
CONSTANTA 7°C 5°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 2°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI