Calcule privind iminența unei invazii a Rusiei în Ucraina. Moscova continuă manevrele militare în Marea Neagră

13 februarie 2022, 19:47

O intervenție militară rusă în Ucraina poate avea loc în orice moment. Este poziția Casei Albe, dar și a NATO, exprimată în ultimele zile de consilierul pentru Securitate al președintelui american și de secretarul general adjunct al Alianței.

Jake Sullivan a declarat pentru CNN că SUA au observat o accelerare a mobilizării militare a Federației Ruse în ultimele 10 zile.

El a menționat că nu poate fi prevăzută exact ziua în care se va produce un eventual atac.

Dacă cineva are informaţii suplimentare despre o invazie pe 16 februarie, vă rugăm să alertaţi guvernul ucrainean„, le-a spus jurnaliștilor președintele Ucrainei.

Tema a apărut și în informarea Kremlinului, după convorbirea telefonică Biden-Putin.

Iuri Ușakov, consilier al preşedintelui Federaţiei Ruse:Această escaladare a temei invaziei a fost efectuată într-o manieră coordonată, iar isteria a atins punctul culminant„.

Răspunsul SUA la principalele solicitări de securitate ale Rusiei nu a luat în considerare preocupările cheie ale Moscovei și vom răspunde în curînd, a mai precizat Kremlinul după convorbirea Biden-Putin.

Președintele american i-a transmis liderului rus că SUA și aliații vor răspunde decisiv şi vor impune costuri rapide și severe Rusiei în cazul unei invazii în Ucraina.

Antony Blinken, secretar de stat al SUA:Preşedintele Biden i-a spus clar preşedintelui Putin că rămâne deschisă calea diplomatică pentru a rezolva această criză provocată de masarea de trupe ruseşti la frontierele Ucrainei. Modul în care Rusia poate arăta că vrea să urmeze această cale e simplu: să reducă tensiunile, nu să le sporească.

Între timp, în Marea Neagră continuă manevrele militare ruse.

Un submarin rusesc din clasa Kilo a fost surprins trecând prin strâmtoarea Bosfor și navigând către Marea Neagră. La 20 de km de peninsula Crimeea, forțele ucrainene desfășoară exerciții cu vehicule blindate, elicoptere și 1.300 de polițiști, grăniceri și echipe de salvare pentru contracararea unor revolte și manifestări ostile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite