Calcule pentru întreținerea din iarnă, după scăderea TVA la căldură și apă caldă. Valabil doar pentru sistemul public de termoficare

11 iulie 2018, 21:49

Administratorii de bloc fac deja calcule să afle cu cât se vor reduce facturile.

Eugen Berceanu, administrator: „Va aduce o scădere procentuală între 10 și 15%. Bineînțeles, cu începere de la 1 ianuarie, de când am înțeles că se va aplica acest TVA redus”.

Socoteala rămâne valabilă numai pentru cei racordaţi la sistemul centralizat de termoficare şi dacă sunt menţinute actualele subvenţii pentru gigacalorie. În Bucureşti, de exemplu, municipalitatea acoperă 50% din preț.

În caz contrar, reducerea TVA va tempera doar o iminentă scumpire a energiei termice.

Sorin Chirița, city manager, municipiul București: „Se va face o analiză şi primarul general va decide dacă iniţiază în Consiliul General o reducere a subvenţiei (…) în sensul că aceşti bani care sunt acum daţi pe subvenţii vor putea fi băgaţi în investiţii sau menţinerea actualei subvenţii şi o reducere a facturii cu aproximativ 12%„.

Noua lege interzice și debranșarea consumatorilor care locuiesc în zonele unitare de încălzire, adică în interiorul orașelor. Specialiștii susțin însă că restricția trebuie însoțită de investiții în rețelele de termoficare.

Atunci când deschid robinetul de apă caldă să curgă apă caldă în momentul ăla și nu peste 20 de minute. Ăsta este un indicator de performanță al serviciului„, subliniază Mihai Mereuță, președinte Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat.

Numai în București sunt 400 de kilometri de rețea de termoficare care necesită investiții. Anul acesta, autoritățile au în plan lucrări de modernizare pentru 31 de kilometri, iar anul viitor pentru alți 200 de kilometri.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Reabilitarea rețelei de termoficare a Capitalei

Nicuşor Dan: Un nou şantier pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală