Calcule pentru câștigarea Primăriei Capitalei. Singura candidatură certă este a Gabrielei Firea

3 ianuarie 2020, 20:08

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, are două atuuri esențiale: notorietatea și modul de desfășurare a alegerilor într-un singur tur, lucru care face imposibilă coalizarea celorlalte forțe politice împotriva sa în turul doi.

Chiar și așa, Gabriela Firea trebuie să treacă peste problemele majore de imagine provocate de nenumăratele crize din mandatul său: de la traficul infernal, până la întreruperea apei calde și a căldurii în sute de blocuri din Capitală.

Din PNL, cel mai vocal adversar al primarului general este în acest moment chiar premierul, Ludovic Orban. Gabriela Firea a încercat să îl scoată țap ispășitor pentru problemele Bucureștiului, acuzându-l că nu îi alocă fonduri suficiente. Dar, deși această informație a fost vehiculată la sfârșitul anului în culisele politice, e destul de puțin probabil ca Ludovic Orban să renunțe la postul de premier și să devină contracandidat al Gabrielei Firea.

Alte nume pe care liberalii le-ar putea arunca în bătălia pentru Capitală sunt europarlamentarul Rareș Bogdan, ministrul Muncii, Violeta Alexandru sau fostul consilier general Ciprian Ciucu.

Mari speranțe în legătură cu Bucureștiul își fac și cei de Alianța USR-PLUS, care au câștigat alegerile europarlamentare în Capitală cu un scor zdrobitor, de peste 40%. Acum, cele două partide nu par însă capabile să depășească dilema ridicata de Nicușor Dan. Acesta insistă să candideze independent, încurajat de notorietatea pe care o are și de faptul că sondajele îl plasează aproape de Gabriela Firea. Ar putea obține susținerea USR, dar PLUS l-a aruncat în competiție pe fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Nu e clar cum vor reuși cele două partide să tranșeze problema. Fie prin sondaje de opinie, fie prin organizarea unor alegeri preliminare, pe model american, în care susținătorii USR-PLUS să desemneze candidatul unic.

Toate calculele ar fi mult simplificate dacă executivul decide să introducă alegerile în două tururi pentru primari, dar acest obiectiv pare să fi fost abandonat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă