Calcule înaintea moțiunii de cenzură. PSD și ALDE au majoritate parlamentară fără susținerea altor partide

17 iunie 2019, 17:22

E pentru a treia oară în mai puțin de un an și jumătate când Opoziția încearcă să demită Cabinetul Dăncilă. Dar este prima dată când mobilizarea nu e făcută de Liviu Dragnea. Acum liderii din teritoriu le-au cerut aleșilor PSD să nu voteze moțiunea. Dacă încalcă decizia de partid, riscă sancțiuni, avertizează Viorica Dăncilă. Dar șeful Camerei Deputaților o contrazice.

Viorica Dăncilă, președinte interimar PSD: „Riscă să fie excluși de organizațiile lor, din care fac parte. Cei care i-au votat, cei care i-au susținut, nu i-au susținut pentru a se poziționa împotriva propriului guvern”.

Marcel Ciolacu, președinte Camera Deputaților: „Nu a fost o decizie de a vota sau de a nu vota. Decizia importantă este de a asigura cvorum. Ce vor face colegii este la latitudinea dânșilor, nu este o problemă, că nu avem încredere în cineva”.

Matematic, partidele aliate la putere au majoritate în cele două camere ale Parlamentului. PSD și ALDE ar avea cinci aleși în plus. Partidele din Opoziție, inclusiv UDMR, ar avea nevoie însă de încă 26 de voturi. Speră să aducă 10 de la minoritățile naționale, dar să atragă și parlamentari de la putere.

Mihai Tudose, deputat Pro România: „Eu cred că această moțiune are șansă și practică, fiindcă, din ce-am vorbit cu o mulțime dintre parlamentarii PSD, nu sunt foarte încântați de ceea ce se întâmplă astăzi. Dacă cineva își asumă, își va asuma, va veni și va vota”.

Votul ar urma să se dea mâine. Sunt însă puține date despre scenariul în care moțiunea ar trece. Doar liberalii susțin că sunt pregătiți să intre la guvernare.

Raluca Turcan, lider grup PNL Camera Deputaților: „PNL a afirmat că în secunda 0 a dărâmării acestui guvern este pregatit să își asume guvernarea”.

Dan Barna, președinte USR: „USR va susține parlamentar orice guvernare fără PSD, suntem consecvenți pe mesajul nostru”.

Ultimul guvern dărâmat în Parlament a fost cu votul asumat chiar al celor care îl instalaseră. Este vorba despre cabinetul condus de Sorin Grindeanu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite