Caii din rasa Marwari, salvați de la dispariție. Descendenta unei familii de aristocraţi are o crescătorie în nord-vestul Indiei

18 noiembrie 2017, 09:40

Marwari este simbolul aristocraţiei indiene şi este una dintre cele mai vechi rase de cai din lume. După o perioadă lungă în care numărul lor era din ce în ce mai mic, în nord-vestul Indiei, în regiunea Rajahastan, descendenta unei familii de aristocraţi a reuşit cumva să salveze rasa de la dispariţie.

Rasa standard a fost încrucişată cu altele, cum ar fi caii arabi sau Sindhi. Aşa că rasa Marwari era pe cale de dispariţie. Nu existau standarde, deşi există o carte cu toate caracteristicile rasei.

Graţia cailor Marwari este dată de câteva elemente inconfundabile: este robust, rezistent, mai ales la verile excesiv de călduroase din India şi neînfricat, trăsături care l-au făcut să fie timp de secole calul luptătorului indian. Ceea ce-l distinge însă de celelalte rase este forma urechii – foarte ascutiţă şi uşor întoarsă la vârf.

“Cea mai mare provocare a fost să stabilim fenotipul acestei rase, care sunt caracteristicile calului Marwari. Cum au fost foarte mulţi metişi, am avut nevoie de sprijinul Centrului Naţional de Cercetare a Cailor pentru a determina rasa pe cale genetică”, spune col. Umaid Singh, de la Societatea Indiană a cailor Marwari.

Nu a fost o muncă uşoară, dar au reuşit. După 20 de ani, la crescătoria din nord-vestul Indiei sunt acum 20 de cai rasă pură Marwari: 15 iepe şi 5 armasari.

Un cal costă cam 4.000 de dolari, iar întreţinerea lui costă în jur de 500 de dolari pe lună.

În fiecare an, caii Marwari sunt prezentaţi marelui public în cadrul unui fel de târg prin care este promovată această rasă în lume.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite