EXCLUSIV

Caii de Vladimir, până de curând o specie pe cale de dispariție, sunt vedete în Rusia

Caii grei, de tracțiune, revin la modă în Rusia. Dacă înainte erau folosiți doar la muncile agricole, acum aceste animale fac deliciul publicului la concursurile de hipism. Așa numita rasă "de Vladimir" era pe cale de dispariție, însă în ultimii ani, numărul cailor a crescut. Corespondentul nostru în Rusia, Liviu Iurea, a fost la o astfel de herghelie.

23 Iunie 2019, 20:15 |

Pe cât de masivi se văd la prima vedere, pe atât sunt de blânzi și ușor de întreținut. Caii de Vladimir își fac plimbarea și siesta de după amiază. La începutul anilor 90, rasa era cât pe ce să se piardă. Astăzi, herghelia renaște. Sunt cai de tracțiune, aduși și aclimatizați în Rusia încă de la sfârșitul secolului 19.

Ecaterina Kondratyeva - director herghelie Gavrilov Posad: "În trecut, aceşti cai erau folosiţi la arat, la transportul diferitelor mărfuri grele. Acum îi creştem mai mult din plăcere. Ţinem foarte mult la această rasă."

În prezent, herghelia numără circa 300 de capete. Nu se mai folosesc de mult timp în agricultură, dar participă frecvent la diferite concursuri.

Hodkyi este vedeta hergheliei de la Gavrilov Posad. Are șase ani, însă este deja câștigătorul a numeroase premii.

Administrația hergheliei ține mult ca rasa să fie pură. Caii de tracțiune de Vladimir au câteva semne specifice.

Ecaterina Kondratyeva - director herghelie Gavrilov Posad: "Un cal veritabil trebuie să aibă 4 "ciorăpei albi"  şi o dungă albă pe cap. Dacă un picior din spate este negru, putem spune că este un "rebut".

Prețul unui asemenea "cal putere" poate ajunge la 3000 de dolari.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI