Cadrele medicale din prima linie, aproape de capătul puterilor. Medicul militar Vlad Zahiu și-a pierdut mama chiar în secția ATI în care lucrează

6 aprilie 2021, 20:48

El este medicul ATI Vlad Zahiu. L-am filmat în secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de campanie de la Otopeni când i-a făcut o ecografie și dializă unui pacient cu COVID aflat în stare gravă.

Alături de colegii săi, maiorul, în vârstă de 40 de ani, a tratat sute de astfel de pacienți în această pandemie: unii au fost salvați, alții nu.

Probabil cel mai greu a fost să aibă grijă chiar de mama sa. După ce a fost internată o lună chiar în ATI-ul în care lucra fiul ei, femeia a pierdut lupta cu boala.

Medicul militar spune că a făcut abolut tot ce s-a putut face pentru mama lui. A cerut inclusiv părerile unor colegi din Germania, Austria și Statele Unitate ale Americii. A descoperit, spune el, că protocoalele din România sunt la fel de bune ca cele din țările cu sisteme medicale mult mai dezvolate.

Chiar și fără drame personale, cei care lucrează în secțiile de COVID sunt extenuați după mai bine de un an de luptă cu pandemia.

Creșterea numărului de cazuri din valul 3 a supraaglomerat spitalele și a pus și mai multă presiune pe medici, asistente și infirmiere.

Specialiștii spun că este imposibil ca o asistentă de la altă secție să fie transformată peste noapte într-una care să poată lucra la ATI. Despre medici nici nu poate fi vorba.

De exemplu, acum, România are în jur de 1800 de medici și rezidenți de Terapie Intensivă, însă ar avea nevoie de cel puțin dublu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă