Cadrele medicale, decimate de Covid-19. Ultima victimă în războiul cu inamicul nevăzut este un pompier din Vâlcea, răpus de boală la doar 46 de ani

27 octombrie 2020, 16:01

Plutonierul adjunct sef Gheorghe Romeo Banu lucra din 2006 la Detașamentul de Pompieri al ISU Vâlcea, iar în ultimii 14 ani participase la sute de acțiuni de salvare. Pe 13 octombrie, bărbatul a fost confirmat pozitiv, iar pe 19 octombrie era internat în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Vâlcea. Ieri, după ce boala s-a agravat, a fost transferat la Urgență, însă a piedut lupta pentru viață. Astăzi, salvatorii ISU Vâlcea l-au omagiat pe colegul plecat în ultima misiune.

Astfel de cazuri sunt tot mai frecvente în rândul personalului medical epuizat după 8 luni de luptă continuă. Medici și asistente sunt la capătul puterilor. La Iași, de exemplu, cinci angajaţi din diferite spitale au ales să plece din sistem, iar alţi aproape 20 şi-au depus dosarele de pensionare.

De multe ori personalul din linia întâi a avut nevoie de ajutorul psihiatrilor pentru a continua.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Sănătății, de la începutul pandemiei, 3847 de cadre medicale s-au îmbolnăvit de COVID 19, adică 2,8 la sută din total. Practic unul din 35 de cazuri a fost înregistrat în rândul personalului medical. Alte 2000 de cazuri sunt în rândul personalului auxiliar din spitale. 33 de medici, paramedici, asistente și infirmiere au fost răpuși de virus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă