Cadou pentru Mariana Bitang, la împlinirea a 60 de ani: Sala de gimnastică a CS Dinamo îi va purta numele

3 august 2022, 19:28

Mariana Bitang a împlinit miercuri 60 de ani. Federația Română de Gimnastică și CS Dinamo au decis ca sala de gimnastică din incinta clubului din Ștefan cel Mare să îi poarte numele.

Considerată de către World Record Academy „cea mai de succes antrenoare din lume”, Mariana Bitang a contribuit la câștigarea a 22  de medalii la Jocurile Olimpice, 47 la Campionatele Mondiale și 56 la Campionatele Europene.

Mariana Bitang a primit titlul de „Antrenor emerit” în 1994. Pentru performanţele obţinute cu echipa de gimnastică la JO de la Sydney, i s-a conferit, în anul 2000, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer, notează „Enciclopedia educaţiei fizice şi sportului din România” , potrivit Agerpres.

A fost distinsă cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor (2004), Colanul de aur al Comitetului Olimpic Român (2005) şi Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I (2008). La 13 august 2012 a fost decorată, alături de Octavian Bellu, cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Ofiţer, „în semn de înaltă apreciere a performanţelor realizate de sportivii români la Jocurile Olimpice de la Londra din anul 2012, pentru devotamentul şi profesionalismul dovedite, de-a lungul timpului, în pregătirea echipelor naţionale ale României”. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român i-a oferit Marianei Bitang în 2012, la împlinirea vârstei de 50 de ani, o medalie aniversară.

Mariana Bitang s-a numărat printre personalităţile marcante ale ştiinţei, culturii şi sportului românesc cărora le-a fost decernat la 30 ianuarie 2014 titlul de Ambasador al Turismului Românesc. La 20 iunie 2014, Romfilatelia a pus în circulaţie o emisiune de mărci poştale intitulată „Mesageri ai sportului românesc” dedicată celor doi antrenori ai lotului olimpic feminin de gimnastică artistică – Octavian Bellu şi Mariana Bitang.

În 2020, Mariana Bitang şi Octavian Bellu, care au lucrat împreună la lotul olimpic al Romaniei între 1993-2005 şi 2010-2015, au fost declaraţi de Academia Recordurilor Mondiale (World Record Academy) cei mai de succes antrenori din lume la secţiunea DUO, notează Comitetul Olimpic și Sportiv Român.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite