„Cad ca muștele”. Novaya Gazeta: Adesea izbucnesc bătăi între deținuții recrutați și ofițerii ruși

Evgheni Prigojin recrutând deținuți ruși
Evgheni Prigojin recrutând deținuți ruși
14 noiembrie 2022, 13:13

Pe 4 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care deschide calea pentru încorporarea oficială în armată a persoanelor cu condamnări pentru infracțiuni grave. Camera superioară a Parlamentului a sugerat în mod direct trimiterea criminalilor la război. Senatorii vor să le permită condamnaților să lupte și să-și asigure eliberarea dând dovadă de curaj.

La inițiativa comandanților, instanțele vor putea să le șteargă cazierul sau să le facă pedepsele mai blânde pentru perioada rămasă din pedeapsă. Novaya Gazeta Europe detaliază de ce sunt necesare aceste legi în condițiile în care Evgheni Prigojin, aliatul și confidentul liniei dure a lui Putin, a recrutat în mod deschis prizonieri pentru a se alătura companiei sale militare private (PMC).

Membrele sunt tăiate

„Aceste proiecte de lege au ca scop principal legalizarea prezenței a zeci de mii de condamnați care au fost deja trimiși să participe la agresiunea împotriva Ucrainei”, declară pentru Novaya Gazeta Europe Vladimir Osecikin, fondatorul grupului pentru drepturile omului Gulagu.net, specializat în apărarea drepturilor deținuților ruși.

„Și încearcă să o facă retroactiv. Presupun că autoritățile se pregătesc pentru un viitor tribunal și încearcă să se acopere cu legea. Și, bineînțeles, să trimită zeci de mii de criminali la război.”

Activistul pentru drepturile omului descrie astfel procesul: reprezentanții grupurilor armate ilegale, cum ar fi PMC Wagner și PMC Redoubt, precum și escadrila „Furtună” a Ministerului Apărării recrutează condamnați în închisori de înaltă securitate.

Cei care au trecut prin procesul de selecție și au trecut cu succes testele medicale sunt transportați în teritoriile ocupate ale Ucrainei fără niciun document, unde sunt staționați, încălcând legile rusești și internaționale.

„Condamnații sunt folosiți ca echipe de asalt”, continuă Osecikin. „Ei sunt trimiși să fie măcelăriți. Se știe că comandamentul rus și Prigojin folosesc regulile din al Doilea Război Mondial, când batalioanele de penali se îngrămădeau cu cadavrele lor pe pozițiile inamicului.”

Condamnații sunt staționați în apropierea zonei de conflict și sunt trimiși pe linia frontului în loturi mici pentru a ataca și asalta liniile de apărare, precum și pentru a curăța minele pentru înaintarea armatei regulate.

Novaya Gazeta Europe a luat legătura cu un condamnat din regiunea Kirov din Rusia. Grigori (numele a fost schimbat) a declarat că recrutori ai PMC Wagner au ajuns și în închisoarea sa. Grigori a dezvăluit că își ispășește pedeapsa pentru o infracțiune gravă într-o închisoare de înaltă securitate. El a refuzat să meargă în Ucraina, deoarece pedeapsa sa cu închisoarea este aproape terminată și „nu are chef să moară”.

„Au venit aici în septembrie. Toată lumea a fost scoasă în grabă afară. Chiar și cei aflați în carceră. Am fost duși în curte. Un bărbat a ieșit să vorbească cu noi, a spus că are un titlu de Erou al Rusiei și a început să ne vorbească despre luptătorii Wagner…”

„A spus că cei care au fost de acord să lupte cu el vor fi grațiați. Dacă sunteți de acord, sunteți eliberați și luați pentru antrenament. Ai petrecut trei săptămâni antrenându-te pentru a lupta și apoi ești dus pe linia frontului.”

„Lupți timp de șase luni și apoi ești curat în fața legii, condamnarea ta este ștearsă. Dezertarea sau orice alt act de insolență… te împușcă direct în cap. Jefuirea, consumul de alcool sau droguri, ești împușcat. În esență, poți fi împușcat pentru orice, pe bune!”

„În jur de 200 de persoane au fost de acord. Îi alegeau pe cei condamnați pentru infracțiuni grave. Toți cei selectați au fost mutați într-o baracă separată. Peste câteva zile, se urcau într-un autobuz și erau duși noaptea…”

„Tuturor [conducerii și angajaților închisorii] nu le-a păsat deloc. Ce contează pentru ei? Cu cât mai puțini oameni, cu atât mai bine.”

Absurditatea situației, potrivit lui Osecikin, este că infractorii își folosesc propriile picioare pentru a curăța minele puse de inginerii militari ruși. Le-au plantat adesea haotic, în grabă și sub stres, iar în cele mai multe cazuri nu există hărți ale câmpurilor minate. Prin urmare, condamnații sunt literalmente trimiși să moară printre minele puse de Rusia.

Osecikin spune că PMC Wagner folosește un sistem inuman de tortură și umilire. Condamnații sunt bătuți grav și împușcați mortal pentru infracțiuni. Ei sunt plasați într-un „container de tortură”, în timp ce unora chiar li s-au tăiat membrele pentru că nu s-au supus ordinelor.

Activistul pentru drepturile omului este sigur că unii condamnați vor prefera să servească în armata regulată rusă decât într-o astfel de bandă criminală organizată.

„Potrivit estimărilor mele, între 30.000 și 50.000 de condamnați vor accepta să semneze un contract cu Ministerul Apărării”, spune fondatorul Gulagu.net. „În același timp, Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului – n.r.) discută ideea de a le reduce o parte din pedepsele cu închisoarea. Astfel, acei condamnați care au supraviețuit pot fi readuși în închisori. Acest lucru va complica, desigur, procesul de recrutare.”

Alte organizații care recrutează deținuți sunt mai puțin cunoscute decât PMC Wagner. Escadrila „Furtună” a Ministerului Apărării recrutează în principal foști ofițeri de poliție și de securitate trimiși în închisori. Astfel de condamnați își ispășesc pedeapsa în facilități speciale, departe de alți infractori condamnați.

În ceea ce privește PMC Redoubt, aceasta operează ca un protejat al Ministerului Apărării, spune Denis Korotkov, expert în cadrul proiectului de investigație Dossier.center.

PMC Redoubt a fost implicată în lupte în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl și în apropiere de Harkov încă de la izbucnirea războiului din Ucraina, susține expertul.

Condamnați pe linia frontului

„Nu este un secret faptul că luptătorii PMC Wagner nu au reușit să captureze Bakhmut vreme de cinci luni”, spune corespondentul special al BBC Ilia Barabanov. „Nu este clar de ce acest oraș a trebuit să fie asaltat. Pierderile de acolo au fost uriașe din iulie. Condamnații înșiși spun că au mai rămas doar 12 persoane din grupul de 150. Potrivit informațiilor pe care le am, primul val de infractori care au fost recrutați la începutul verii este aproape mort în întregime. Cu toate acestea, este clar că deținuții sunt o resursă de care se poate dispune la nesfârșit.”

Iar acum, după ce au fost adoptate legile care legalizează folosirea condamnaților în război, vor dispărea toate întrebările rudelor ale căror fii, soți, frați sau tați condamnați vor fi uciși în război.

„Știu că condamnații PMC sunt foarte mult folosiți în asalturi pentru a descoperi pozițiile de tragere ale inamicului”, declară pentru Novaya Gazeta Europe o sursă din cadrul unei unități a Ministerului rus al Apărării care luptă în așa-numita republică populară Lugansk. „Ca ținte vii. Cad ca muștele. Dar este mai ușor să pui tunurile de artilerie după aceea.”

„În august, condamnații s-au dovedit a fi buni lângă Bakhmut. Au capturat un parc industrial în sudul orașului și l-au ținut până la sosirea principalelor forțe PMC. Ei bine, mai târziu au fost dați afară de acolo. Acum încearcă să îl recucerească.”

Mai mult, sursa Novaya spune că deținuții au fost folosiți chiar și pentru a compensa pierderile din armata regulată atunci când Ucraina a lansat o contraofensivă în regiunea Harkov și linia frontului s-a prăbușit. Iar deținuții din PMC Wagner și-au impus, de asemenea, adesea regulile în astfel de unități și practic i-au hărțuit pe ceilalți militari, reprimând orice disidență.

„Unii au fost repartizați în armată, Ministerul Apărării îi documenta oficial”, spune sursa. „Doar soldați sub contract. Documentele noastre spun că nu sunt condamnați sau că nu fac închisoare. Doar soldați și sergenți. PMC aruncă gunoaiele la noi, cei care n-au trecut testele fizice sau psihologice. Cei de la Wagner fac aceste teste, nu ca noi. Ei cern oamenii. Ei bine, cel puțin așa încearcă.”

„Aproximativ jumătate din contingentul pe care «bucătarul» (fondatorul PMC Wagner, Prigojin, este numit uneori «bucătarul lui Putin» – n.r.) l-a ales în închisori a ajuns la noi. Oamenii noștri recrutau și ei. Dar aceia erau niște inepți. Foloseam condamnați pentru a întări escadroanele, brigăzile de convoi și unitățile de geniu militar. Încercau să facă în așa fel încât să fie mai puțin de 10% dintre ei în numărul total de oameni dintr-o unitate.”

Un militar rus spune că mulți comandanți nu au vrut să accepte deținuți. Prin urmare, aceștia au fost repartizați în principal în unități nou formate și în batalioane de recruți.

„Valoarea lor în luptă este diferită”, explică sursa. „Sunt cei care au luptat în cel de-al doilea război cecen, există chiar și câțiva veterani ai războiului din Afganistan, au peste 50 de ani acum. Condamnații ajung să aibă incidente. Fac presiuni asupra recruților, au existat bătăi cu ofițerii. În aceste cazuri, violența sare la iveală. Un deținut încrezut de lângă Svatove a fost ucis, iar slugile lui au fost trimise în alte unități. Ei nu prea adaugă în masă o atmosferă criminală, avem proprii noștri criminali cu biografii clare. Nimeni nu-i va aduce acasă cu adevărat.”

CITIȚI AICI ARTICOLUL INTEGRAL.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite