Câciu: Discuţiile privind impozitarea progresivă, după digitalizarea instituţiilor statului

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu
12 mai 2023, 13:05

„Aceste lucruri, dacă vor fi luate în discuţie aplicată, se vor întâmpla după ce statul îşi realizează atribuţiile şi după ce se întâmplă ceea ce toţi ne dorim: digitalizarea instituţiilor statului”, a afirmat el, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după ce Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice, transmite Agerpres.

Întrebat ce părere are despre raportul Băncii Mondiale conform căruia impozitarea pensiilor magistraţilor nu ar reprezenta o economie considerabilă, ministrul a replicat că este vorba, în primul rând, de aplicarea unor principii, precum echitatea şi justiţia socială.

„Eu nu mă duc întotdeauna după modelul acesta care spune că o anumită abordare trebuie să îmi aducă un foarte mult prinos la bugetul de stat. E vorba de principii, în primul rând, care înseamnă echitate şi justiţie socială. Populaţia României este destul de supărată pe faptul că există cetăţeni care câştigă foarte mult şi nu sunt cetăţeni din zona privată. Din această perspectivă, nu o să comentez foarte puternic raportul Băncii Mondiale. Nici nu e la noi în minister, e vorba de raportul în baza unui alt contract de asistenţă tehnică, pe care, dacă nu mă înşel, Ministerul Muncii îl are cu Banca Mondială. Eu cred că amendamentul prins la Senat este unul corect”, a spus Adrian Câciu.

Potrivit ministrului, statul are datoria să fie „suplu şi „să manifeste echilibru” raportat la veniturile cetăţenilor.

„Partea de abordare a cumulului pensie cu salariu se va face prin act normativ la nivel de lege, iar legat de celelalte elemente, de posibilităţi de taxare (…), în primul rând, trebuie să vă spun că încasările statului încep să revină la normalul programat. Deci, instituţiile de stat au început să îşi înţeleagă mai bine rolul şi au revenit la un trend de normalitate, pe de o parte. Pe de altă parte, cred că, la acest moment, în care avem această ordonanţă, nu se impune să intervenim pe o impozitare”, a completat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă