Cabinete stomatologice insuficiente în școli și licee

9 octombrie 2019, 19:40

La Școala Gimnazială din comuna doljeană Dragotești învață 180 de copii. Aici, elevii n-au avut niciodată cabinet stomatologic, iar cine are probleme cu dantura fie merge la cabinetul privat din localitate, fie parcurge 35 de km până la Craiova.

Directorul școlii și părinții spun că e mare nevoie de un cabinet stomatologic pentru că elevii sunt în creștere și au probleme cu dantura.

Cifrele Ministerului Sănătății arată că mai puțin de 20% dintre școlile românești au cabinete medicale generale și doar 3% au cabinete stomatologice. Iar în mediul rural, situația este și mai critică: doar 88 de cabinete medicale școlare în toate satele și comunele.

Cele mai multe sunt în județele Cluj, Târgu Mureș, Iași, Timiș, Argeș și Bacaă.

Și în Capitală, primăria a investit în ultimii doi ani în aproape 600 de cabinete medicale școlare. Au fost renovate și dotate cu aparatură de ultimă generație, iar elevii au prins curaj să le treacă pragurile.

De exemplu, la Liceul „Nicolae Iorga”, copiii din clasele mici merg cu regularitate la cabinetul stomatologic din școală și nu se tem nici de durere, nici de freza dentară.

Mai greu de convins sunt medicii să lucreze în aceste cabinete.

De altfel, lipsa medicilor este o problemă în tot sistemul sanitar. În cele 3.300 de cabinete școlare lucrează doar 1.300 de medici.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite