Ca să înceapă să scoată aurul, trebuie să taie o pădure. Protest la Ministerul Apelor și Pădurilor față de defrișările de la Certeju de Sus

12 noiembrie 2018, 11:18

Potrivit localnicilor, la Certeju de Sus sunt 41 de tone de aur și de 5 ori mai mult argint.

Pregătirile pentru extragerea zăcămintelor se fac de 4 ani. De proiect se ocupă o companie care are 20% capital românesc, iar restul e investiție canadiană.

Ca să înceapă să scoată aurul, trebuie să taie o pădure.

Activiștii care luptă pentru protecția mediului au dus la Ministerul Apelor și Pădurilor o drujbă din polistiren poleită cu vopsea aurie și o petiție.

Le cer autorităților să nu adopte hotărârea de guvern prin care ar putea fi defrișată pădurea de 56 de hectare.

În 1971, la Certeju de Sus s-a rupt digul de la iazul de decantare, iar valul de steril revărsat a omorât 89 de oameni și a ras de pe fața pământului 6 blocuri. Oamenii din zonă nu au uitat nici acum tragedia, dar se bucură dacă vor începe din nou săpăturile pentru aur. Așa vor avea unde să muncească.

Ministerul Apelor și Pădurilor va organiza o dezbatere în care activiștii, localnicii și reprezentanții companiei își vor putea exprima punctele de vedere.

Pe de altă parte, Agent Green anunță că, în ultimii 5 ani, România a pierdut păduri din parcuri naționale a căror suprafață e echivalenta cu 7.200 de terenuri de fotbal. Iar daca am pune în coloană toate camioanele care au cărat lemn tăiat din pădurile românești, aceasta s-ar întinde de la București la Nădlac.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite