Câți bani sunt pentru pensiile private obligatorii. Guvernul impune noi măsuri de protecție pentru Pilonul II

8 decembrie 2022, 20:24

La sfârşitul lunii septembrie, în cele aproape 8 milioane de conturi personale de la pilonul II se strânseseră aproape 89 de miliarde de lei. Sunt banii din contribuţiile de la asigurările sociale care au fost investiţi şi au adus, până la sfârşitul anului trecut, câştiguri peste rata inflaţiei.

Anul acesta însă, pe fondul crizelor în lanţ, au fost pierderi în termeni reali.

DIANA BRÂNCUŞ, jurnalist senior TVR: Două treimi din sumele strânse în conturile de pensii private obligatorii sunt deţinute de doar 20 la sută dintre participanţi. Cel mai mare cont are o valoare de aproape un milion şi jumătate de lei, iar cel mai mic – un singur leu.

Administratorii fondurilor anunţă că în noiembrie a fost recuperată o bună parte din pierderi.

RADU CRĂCIUN, preşedinte, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România: Luna noiembrie a fost o lună excepţional de bună pentru fondurile de pensii administrate privat. Am avut creşteri ale unităţii de fond în jur de 5-6 la sută într-o singură lună. Mai avem încă ceva de recuperat. Faţă de începutul anului, suntem undeva în jur de minus 3,5 – minus 4 la sută, dar tendinţa este încurajatoare. Şi aceste câştiguri provin în primul rând din evoluţia bună a titlurilor de stat.

Dobânzile la titlurile de stat, în care sunt investiţi peste 60 la sută din banii din sistem, nu bat însă inflaţia.

ADRIAN CODÎRLAŞU, vicepreşedinte Asociaţia Analiştilor Financiari: Anul acesta, cel mai mult rata de dobândă la obligaţiunile de stat a fost de 9 la sută. Inflaţia a fost 16 la sută. Deci, în termeni reali, s-au pierdut cam 10 la sută din bani ca putere de cumpărare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că, pe piețele internaționale de capital, sunt riscuri determinate de inflația persistentă, de dobânzile în creştere continuă și de o potențială stagflație – adică situaţia în care inflația şi şomajul sunt mari, iar creșterea economică – mică sau nulă.

RADU CRĂCIUN, preşedinte, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România: Cred că tendinţa de creştere a preţurilor pentru titlurile de stat va continua şi sper ca tendinţa pozitivă de pe burse să ajute şi ea în perioada următoare.

ADRIAN CODÎRLAŞU, vicepreşedinte Asociaţia Analiştilor Financiari: La pensiile private, cel care contribuie primeşte înapoi la pensionare undeva de 2-3 ori suma contributată pe parcursul vieţii active. În cazul pilonului I – pensiile publice – cine are noroc, pentru că ele nu pot fi moştenite, primeşte înapoi cam 40 la sută din banii contributaţi.

Invazia Rusiei din Ucraina îi frământă şi pe furnizorii de pensii private. Sunt însă investiții pe termen lung, iar volatilitatea temporară nu este un risc major, arată şi ASF.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Anul 2023, cele mai multe plăți către pilonul II