C.P. Tăriceanu: “ALDE nu se implică în campania pentru referendum (…) Trebuie să respectăm libertatea fiecăruia să îşi organizeze viaţa intimă aşa cum doreşte”

26 septembrie 2018, 16:19

“ALDE nu se va implica în Campania pentru referendum. Le vom recomanda votanţilor noştri să voteze conform propriei conştiinţe. Societatea românească este, mai degrabă, o societate conservatoare şi ultimul sondaj pe care l-am făcut indică faptul că 85% dintre cei intervievaţi vor vota în favoarea modificării pentru definirea familiei tradiţionale ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie. 77% din votanţii ALDE susţin acest punct de vedere. Sigur că în anumite ţări din Europa lucrurile au evoluat , căsătoriile între persoane de acelaşi sex sunt permise, dar  nu ştiu dacă şi societatea românească va evolua în aceeaşi direcţie. Eu cred că trebuie să respectăm libertatea fiecăruia să îşi organizeze viaţa intimă şi personală aşa cum doreşte şi, în acest sens. Probabil că după referendum va trebui să promovăm o lege a parteneriatului civil, la care colega mea Renate Weber deja s-a angajat să lucreze. Proiectul este, în linii mari făcut. A avut şi discuţii cu ONG-uri, tocmai pentru a găsi o formulă cât mai bună”, a declarat preşedintele ALDE.

Redefinirea familiei merge la referendum, care se va desfăşura pe 6 şi 7 octombrie. Inițiativa cetățenească de modificare a Constituției a primit votul în Senat în urmă cu două săptămâni. Proiectul Coaliției pentru Familie a obținut 16 voturi peste cele necesare.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Cei care contestă acest demers consideră că nu este necesară schimbarea Constituției, deoarece căsătoria este oricum definită în Codul Civil ca uniunea dintre un bărbat și o femeie. Iar o astfel de schimbare ar putea restrânge drepturile comunității LGBT.

Iniţiativa cetăţenească, pentru care era necesară susţinerea a cel puţin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori „pentru” şi 13 „contra”. Şapte senatori s-au abţinut.

Pentru modificarea Constituției, este nevoie ca la urne să se prezinte 30% din cetățenii cu drept de vot, iar jumătate plus unu din voturi să fie pentru.

Iniţiativa, semnată de 3 milioane de cetăţeni, a fost adoptată anul trecut, în mai, și de Camera Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite