Buzău. Miting de protest faţă de demiterea cercetătorului Costel Vînătoru din funcţia de director al Băncii de resurse genetice vegetale

Peste 500 de oameni au protestat în Buzău pentru a-l susţine pe cercetătorul Costel Vânătoru la conducerea Băncii Naţionale de Gene. Cercetătorul buzoian a fost demis de ministrul Agriculturii, iar în locul său a fost numit interimar directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

15 Decembrie 2019, 13:56 (actualizat 15 Decembrie 2019, 19:28) |
Protest la Buzău
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Acțiunea de protest a fost organizată de administrația locală, dar i s-au alăturat mai multe federații și asociații din agricultură.

Banca de resurse genetice de la Buzău a fost înființată prin hotărâre de guvern în luna septembrie, iar director a fost numit Costel Vânătoru, până atunci cercetător la Stațiunea de dezvoltare în legumicultură.

Prin ordin al noului ministru al Agriculturii, în locul lui Vânătoru a fost numit interimar directorul general al Agenţiei pentru finanţarea investiţiilor rurale.

Costel Vânătoru lucrează de peste 30 de ani în horticultură, iar Banca de gene din Buzău a fost proiectul său.

Ministrul Agriculturii susține că este dreptul său de a delega temporar conducerea unei alte persoane și că decizia a avut în vedere bugetul pentru 2020. Aceasta, în condițiile în care Banca de gene Buzău este nefuncțională și nu are strategie de dezvoltare, iar singura care funcționează în acest moment este Banca de gene de la Suceava.

Scopul major al unei astfel de bănci este de a proteja și de a extinde folosirea în agricultură a soiurilor româneşti valoroase.

La Suceava sunt păstrate peste 20 de mii de varietăți vegetale.

__________________________________

ACTUALIZARE Mitingul, desfăşurat la iniţiativa primarului Constantin Toma (PSD), a început în zona platoului Pieţei Dacia, în jurul scenei de spectacole amplasate de primărie pentru Târgul de Crăciun, ulterior un grup de manifestanţi deplasându-se şi în faţa sediului Instituţiei Prefectului. Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje: "Vrem hrană sănătoasă, ministrul nu ne lasă", "Asta e România normală?", "Ruşine, ruşine să vă fie!".

"Trebuie să ne sprijinim valorile, asta nu este o Românie normală în care sunt demise valori ale naţiei române - Costel Vînătoru, care toată viaţa a muncit pentru a păstra şi dezvolta seminţele româneşti, tezaurul României, poate mai important decât tezaurul de la Banca Naţională. Vrem demnitate pentru acest oraş, pentru România. Banca de gene a României este o idee minunată a lui Costel Vînătoru şi am încercat şi am reuşit să îl sprijinim cu toţii astfel încât pe 12 septembrie s-a înfiinţat această instituţie care ne dă o şansă să ne dezvoltăm România aici, la noi acasă, să ne recuperăm tradiţia, să ne recuperăm istoria şi să o punem în valoare", a afirmat primarul.

Toma  a anunţat că dacă cercetătorul Costel Vînătoru nu va fi repus în funcţie vor urma şi alte proteste. Primarul a mai citit mesaje de susţinere pentru Costel Vînătoru transmise de către actorul Dan Puric şi Irina Marghiloman, ultimul descendent al omului politic conservator buzoian Alexandru Marghiloman.

Fostul director al AFIR, Adrian Chesnoiu, a fost delegat joi la Banca de resurse vegetale din Buzău, înlocuindu-l pe Costel Vînătoru, cel care fusese detaşat timp de un an de la Staţiunea de cercetări legumicole Buzău pentru implementarea acestui proiect.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 16°C
IASI 11°C 14°C
CLUJ 8°C 11°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 12°C 12°C
BRASOV 8°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI