EU SUNT ROMÂNIA

Bulgarul Emil Todorova, unul dintre cei mai buni ornitologi din România

România a devenit, încă dinaintea căderii Cortinei de Fier, visul unui copil din Bulgaria, pasionat de zborul unor păsări vulnerabile. Așa că, atunci când istoria i-a permis, a trecut granița și le-a urmărit drumul. Este astăzi unul dintre cei mai buni ornitologi din România, specialist în modul de viață al gâştei cu gâtul roșu, specie pe cale de dispariție. Regina Marii Britanii l-a premiat pentru pasiunea sa, iar el continuă să viseze și să lupte pentru țara adoptivă.

22 Septembrie 2017, 21:23 (actualizat 22 Septembrie 2017, 21:29) |
Zbor spre România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Căderea Cortinei de Fier a fost șansa lui Emil Todorova. Visul lui era să poată urmări traseul păsărilor pe care le studia ca ornitolog – gâștele cu gâtul roșu - specie pe cale de dispariție.

În 2012, Emil Todorova a  ajuns în țara noastră unde și-a cunoscut și soția. A învățat singur limba română, iar peste doi ani va aplica pentru cetățenia română.

Andrei este băiețelului lor. Pentru el vrea să facă ornitologul bulgar o Românie mai bună.

Emo este mai tot timpul plecat. Studiază pe teren, ține conferințe, îi ajută pe oameni să înțeleagă natura.

În lume mai sunt doar 50 de mii de exemplare de gâște cu gâtul roșu care trăiesc în Europa.

Masculul și femela fac cuplu pe viață. Pentru studiul acestor păsări, în 2009, Emo a fost premiat de Regina Elisabeta a Marii Britanii. Fiica ei, Prințesa Anne, a fost cea carei l-a acordat.

Proiectul meu a fost singurul din Europa de Est, iar eu am fost singurul din Bulgaria care a primit acest premiu

Împreuna cu ceilalți colegi de la Societățile Ornitologice Română și Bulgară, Emo a reușit să urmărească un ciclu complet de migrație al acestei specii. A atașat transmițătoare pe spatele a două gâște pe care le-a botezat Darco si Decebal.

Gâștele cu gât roșu se hrănesc cu iarbă, grâu, orz, porumb și insecte. Societatea Ornitologică Română a reușit să transforme zonele în care habitează în arii protejate și îi ajută pe fermierii care le hrănesc cu bani europeni.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMÂNIA 100
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 15°C
IASI 11°C 16°C
CLUJ 12°C 14°C
CONSTANTA 16°C 15°C
CRAIOVA 13°C 14°C
BRASOV 12°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI