Bulgarii votează pentru a cincea oară în aproape doi ani pentru alegerea membrilor Parlamentului. Este pentru prima dată În istoria țării când se votează atât de des într-un interval scurt de timp. Principalele două partide au obținut de fiecare dată rezultate apropiate, iar formarea unui guvern care să reziste mandatului legal de patru a ani a fost dificilă.
Bulgarii au venit de la primele ore ale dimineții la secțiile de votare în încercarea de a alege membrii viitorului Parlament de la Sofia. Secțiile de vot s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 20.00 Sunt peste 6 milioane de bulgari cu drept de vot, însă analiștii politici se așteaptă la o prezență redusă la vot, pe fondul nemulțumirii generale față de clasa politică.
Oamenii nu știu ce vor, sunt manevrăți de promisiuni false. În cele din urmă, nu sunt rezultate, nu sunt obiective mari sau ambiții. Totul e legat de diverse direcții de partid. Ar putea să colaboreze, dar nu vor asta, au alte interese în cap, a spus un cetățean bulgar.
Lucrurile vor fi dificile de data această. Până la alegerile locale, nu cred că se va ajunge la un consens. Nici GERB (Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei), nici PP ( Continuăm Schimbarea) nu vor ceda, va fi dificil să se formeze un guvern, crede un alt bulgar.
Sunt aproape cinci mii de candidați din 14 partide și șapte coaliții care luptă pentru ocuparea celor 240 de locuri ale Parlamentului de la Sofia. Ca o noutate, pe buletinele de vot există și opțiunea: ”Nu susțin pe nimeni”.
Kiril Petrov, fost premier, liderul "Continuăm Schimbarea": Nu vreau să ne mai simțim că niște cetățeni derangul al doilea când călătorim prin Europa și documentele noastre să nu mai fie controlate la fiecare oprire. Am votat pentru o viață europeană normală.
Boiko Borisov, fost premier, liderul GERB: Dacă nu există majoritate, nu va fi votat bugetul și se va ajunge la incapacitate de plată a statului. Asta va duce la organizarea de alegeri pentru a șasea oară la rând.
În urma alegerilor din aprilie și iulie 2021 nu s-a reușit formarea unui guvern, așa că, de fiecare dată, legislativul de la Sofia a fost dizolvat. A urmat al treilea rând de alegeri în noiembrie 2021, însă guvernul rezultat a avut o viață scurtă și a căzut la votul de neîncredere din Parlament. A urmat un nou scrutin, în octombrie anul trecut, al patrulea, însă nici în urma acelor rezultate nu s-a reușit instaurarea unui cabinet stabil.