Bulgarii și grecii profită de deprecierea monedei turceşti și merg la cumpărături peste graniță, în căutare de chilipiruri

Bazar Edirne
Bazar Edirne
27 decembrie 2021, 15:52

Prima oprire a bulgarilor este la casele de schimb, apoi merg pieţele şi magazinele din oraşul Edirne, nord-estul Turciei.

În Ajunul Crăciunului, piaţa din Edirne era plină de cumpărători din Bulgaria.

Un exemplu este Hatice Ahmedova, care a spus că a plecat de acasă la 3 dimineaţa pentru a urca într-un autobuz care a trecut-o graniţa în Edirne, unde a schimbat 200 de leva bulgăreşti pentru 1.150 de lire turceşti, pe care le-a folosit pentru a face cumpărături.

Gulfiye Osinova, 60 de ani, a spus şi ea că a venit la Edirne în căutare de cadouri pentru copii şi nepoţi, adăugând că preţurile din Bulgaria sunt mult mai mari.

Turcia trece printr-o criză economică în condiţiile în care rata oficială a inflaţiei a trecut de 21%, ceea ce afectează preţurile din magazine.

În paralel, lira turcească a pierdut peste 60% din valoare în acest an iar la data de 20 decembrie a atins un minim istoric de 18,36 lire pentru un dolar.

Însă turiştii profită de deprecierea monedei turceşti, iar pentru cumpărătorii din Bulgaria, preţurile de la magazinele turceşti sunt un chilipir.

Bulent Reisoglu, preşedintele uniunii proprietarilor de bazaruri din Edirne, spune că numărul cumpărătorilor străini s-a majorat de patru ori în ultimele săptămâni.

„Parcările sunt pline cu maşini din Bulgaria, aproape nu mai vezi maşini cu numere de Edirne sau Istanbul. Cumpără ca nebunii, fără să ştie ce cumpără sau cumpără mai multe lucruri de acelaşi fel în ideea de a le revine sau să gândesc că nu le vor mai găsi în altă parte”, spune Bulent Reisoglu.

Şi cumpărătorii din Grecia au început să treacă graniţa şi să îşi schimbe euro pe lire turceşti.

O cumpărătoare, Esra Molla, a spus că este fericită să poată lua cadouri pentru ea şi familia sa în Turcia.

Moneda turcească şi-a revenit pe parcusul săptămânii trecute, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a anunţat noi instrumente pentru a proteja depozitele în lire împotriva fluctuaţiilor cursului de schimb, astfel că la finele săptămânii trecute dolarul american se tranzacţiona pentru 10,83 lire.

În pofida acestei aprecieri, moneda turcească este în continuare cu 40% sub nivelul la care era la începutul anului, principalul motiv fiind insistenţa lui Erdogan pentru reducerea dobânzilor.

În timp ce teoriile economice clasice susţin că inflaţia ridicată poate fi coborâtă prin majorarea dobânzilor, Erdogan susţine tocmai contrariul.

Conform noului său program economic, Erdogan vrea credite ieftine, exporturi mari şi creştere economică ridicată.

În timp ce pentru consumatorii turci scăderea puterii lor de cumpărare este evidentă, Erdogan a cerut firmelor turceşti să reducă preţurile pe măsură ce lira se stabilizează.

Pentru moment însă, nu există semne că grupurile de cumpărători bulgari vor fi înlocuiţi prea curând de turci în bazarurile din Edirne.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă