Bulgaria: Zeci de manifestanţi răniţi după un protest la Sofia pe fondul crizei apei din Pernik

Proteste în Bulgaria
Proteste în Bulgaria
27 ianuarie 2020, 18:47

Manifestanţii au aruncat cu sticle în forţele de ordine şi au distrus uşa de la intrarea principală în Ministerul Dezvoltării Regionale, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene.

Se fac cercetări pentru a se stabili identitatea celor care au provocat tensiuni în cursul protestelor, a menţionat Ministerul de Interne.

Protestul a fost organizat de partidul Vazrajdane (Renaşterea) şi se crede că majoritatea participanţilor sunt locuitori din Pernik (vest), unde de două luni apa este raţionalizată, după ce s-a aflat că rezervele locale de apă potabilă au scăzut la un nivel critic.

Luni, procuratura generală a anunţat că fostul CEO al companiei de apă din Pernik, Ivan Vitanov, şi fostul primar interimar, Sevdelina Kovaceva, au fost reţinuţi pentru 72 de ore, sub acuzaţia de gestiune frauduloasă şi respectiv abuz în serviciu.

Problema apei a dus şi la o moţiune de neîncredere în guvern, care este programată pentru miercuri.

Această criză precum şi scandalul importurilor de deşeuri periculoase din Italia au dus la mijlocul lui ianuarie la demisia ministrului mediului Neno Dinov, care a fost acuzat de gestiune frauduloasă şi arestat.

Conform unui controversat sistem de import de deşeuri care s-ar afla sub investigaţie şi în Italia, Bulgaria a importat reziduuri în vederea arderii lor în termocentralele sale, ceea ce a contribuit la creşterea poluării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite