Bulgaria vrea să preia modelul de succes al României în lupta anticorupție. Klaus Iohannis, întâlnire cu omologul său bulgar

28 iunie 2017, 10:02

România se oferă să acorde asistență Bulgariei în lupta anticorupție. Președintele Klaus Iohannis și omologul său Rumen Radev au discutat subiectul în întâlnirea pe care au avut-o, miercuri, la Cotroceni. Bulgaria se declară gata să preia modelul de succes al României în anticorupție, în special modelul integrat al folosirii resurselor în anchete. Rumen Radev a insistat însă și asupra particularităților sistemului juridic din țara sa.

Cei doi șefi de stat au vorbit și despre cooperarea în domeniul securității la Marea Neagră și al independenței energetice. Au fost abordate și teme europene, în special stadiul procesului de aderare al României și Bulgariei la Spațiul Schengen.

„Am exprimat interesul comun pentru continuarea dezvoltării relațiilor economice și a proiectelor sectoriale în domenii diverse, cu accent pe energie și transporturi. Mâine dimineață vom deschide împreună lucrările Forumului de Afaceri România-Bulgaria”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

„Exercitarea de către cele două state la interval de un an a președinției – Bulgaria în 2018, noi în 2019 – este o oportunitate deosebită. Am discutat despre necesitatea întăririi dialogului în vederea pregătirii președințiilor. Suntem hotărâți să acționăm, alături de statele membre care susțin revigorarea și consolidarea proiectului european. Împreună susținem o UE puternică, apropiată de cetățeni, care asigură securitatea internă și externă și prosperitatea cetățenilor săi”, a mai spus șeful statului.

„Caracterul acestei vizite și discuțiile avute arată un singur lucru: relațiile dintre cele două țări au o tendință crescătoare. E un pas prin care arătăm că această dezvoltare are o perspectivă enormă în viitor. Vorbesc nu numai despre relațiile bilateale, ci și despre parteneriatul nostru din UE și NATO, la care am aderat împreună (…) Am constatat, cu satisfacție, împreună cu domnul Iohannis, că relațiile bilaterale la nivel economic înregistrează un progres – este rezultatul acestui dialog intens dintre conducerile celor două țări”, a declarat președintele bulgar, Rumen Radev

România este al treilea partener comercial al Bulgariei în Uniunea Europeană.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite