UPDATE Rezultat strâns la alegerile parlamentare din Bulgaria. Exit-poll: Partidul fostului premier Boiko Borisov, care a demisionat după un scandal de corupție, pe primul loc. Probleme în a forma guvernul

2 octombrie 2022, 18:51

Partidul conservator al fostului premier Boiko Borisov, GERB, s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative, potrivit sondajelor publicate la închiderea urnelor.

Borisov ar putea avea însă probleme în a găsi parteneri pentru a guverna, analizează AFP şi Reuters.

Partidul lui Borisov este creditat cu 24-25% din voturi. Este urmat de formaţiunea rivalului său centrist Kiril Petkov, „Continuăm Schimbarea”, care ar fi întrunit 18-19% din voturi.

Potrivit analiștilor politici, va fi o coaliție fragilă, care trebuie să gestioneze inflația, dar și prețul uriaș la energie.

Prezența la vot a fost scăzută la primele ore ale dimineții, în Bulgaria. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07.00 iar până la ora 11.00 votaseră doar 9% dintre alegători.

Presa de la Sofia vorbește despre un dezinteres al electoratului, după ce au mai fost organizate alte 3 scrutine, într-un timp foarte scurt.

Analiștii politici au subliniat că lupta se dă între conservatorii lui Boiko Borisov, om politic aflat în conflict deschis cu președintele țării, în urma unui scandal de corupție, și reformiștii lui Kiril Petkov. Acesta a fost premier al Bulgariei aproape 8 luni și a fost înlocuit din funcție la începutul lunii august.

Kiril Petkov a votat la Sofia și a așteptat la coadă, la fel ca orice alt bulgar cu drept de vot.

Kiril Petkov, lider al formaţiunii „Continuăm Schimbarea”:Alegerea este între a te întoarce în trecut, la anii de tranziţie, sau oprirea acestei tranziţii o dată pentru totdeauna şi să ne îndreptăm spre o nouă Bulgarie, prosperă şi schimbată, şi eu cred că toţi bulgarii, în acest moment, vor alege ca Bulgaria să progreseze„.

Şi preşedintele ţării a fost la o secție de votare din Capitală.

Rumen Radev, preşedintele Bulgariei: Am votat, în special pentru a sprijini procesul democratic din Bulgaria. Ţara are nevoie de instituţii puternice şi legitime, care pot depăşi crizele, pentru a începe reformele decisive, pentru a lua decizii strategice pe termen lung. Asta necesită angajament şi sprijin din partea întregii naţiuni„.

La rândul său, fostul premier Boiko Borisov a evitat întâlnirea cu alți alegători și a votat într-o secție în care se aflau doar jurnaliștii și membrii comisiei.

Mesajul său a fost unul economic, dat fiind că Bulgaria urmează să adopte moneda euro: „Bulgaria are nevoie să ştie foarte clar, categoric şi precis unde se află: în Uniunea Europeană şi NATO. De aceea, intrarea în Zona Euro trebuie să fie prima şi cea mai clară misiune„.

Alegătorii speră la lucruri mai bune și de la acest scrutin: „Mai puţină corupţie, un control mai bun al Parlamentului, ne aşteptăm să vedem mai multe oportunităţi, aşa cum am observat în ultimii ani, şi ne aşteptăm să continue„.

Calculele preelectorale arătau că niciuna dintre cele două formațiuni principale nu va reuși să obțină majoritatea în noul Parlament, condiție obligatorie pentru formarea guvernului.

De asemenea, analiștii politici estimau că în viitorul legislativ de la Sofia vor intra între 6 și 8 partide, și vor avea loc negocieri intense pentru formarea unei coaliții de guvernare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite