Plamen Oresharski, premierul desemnat al Bulgariei, îi prezintă marţi preşedintelui lista cu membrii cabinetului, alcătuită din experţi şi politicieni de stânga. Dacă va fi investit de Parlamentul de la Sofia, noului executiv îi revine greaua misiune de a scoate ţara din sărăcie.
Plamen Oresharski, 53 de ani , a promis deja că primele măsuri pe care le va lua guvernul său vor fi cele de protecţie socială. Cei mai săraci vor primi ajutoare de la stat, iar alocaţiile pentru familiile nevoiaşe vor fi majorate. Cunoscut mai mult ca un economist redutabil, Oresharski crede că poate atrage investiţiile străine dacă va reduce birocraţia.
"Statul trebuie să se implice mai mult în economie pentru că astfel deschide calea investiţiilor şi poate ţine sub control monopolurile. Acestea trebuie să fie reglementate corespunzător astfel încât cele create artificial în ultimii ani să dispară", a declarat Plamen Oresharski, premierul desemnat al Bulgariei.
Regimul de austeritate în vigoare din 1997 rămâne însă în vigoare, pentru că numai aşa acest stat european sărac îşi va permite să menţină finanţele publice stabile.
Fost ministru în guvernul socialist din perioada 2005-2009, Plamen Oresharski a fost desemnat de preşedinte să formeze un guvern după ce Boiko Borisov, liderul GERB, primul clasat în scrutinul anticipat a refuzat această misiune.
Noul executiv este susţinut în Parlament de Socialişti şi minoritatea turcă. Împreună deţin 120 de mandate din cele 240. Conservatorii lui Borisov vor rămâne în Opoziţie. Ultranaţionaliştii de la Attaka au anunţat deja că vor susţine măsurile împotriva sărăciei şi a corupţiei.