Bulgaria anchetează rolul jucat de 6 ruși în exploziile produse la 4 depozite de armament de pe teritoriul țării

Drapel Bulgaria
Drapel Bulgaria
28 aprilie 2021, 16:48

‘Probe extrem de fiabile de care dispunem duc la concluzia că scopul era de a stopa livrările’ de arme către cele două ţări, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului, Siyka Mileva, în cadrul unei conferinţe de presă la Sofia.

Toate cele patru depozite erau utilizate de omul de afaceri Emilian Gebrev, asupra căruia a avut loc o tentativă de asasinat în 2015 – împreună cu fiul său şi unul dintre angajaţii societăţii sale – pentru care justiţia bulgară dă vina pe agenţi ai serviciului de informaţii militare rus (GRU).

Procurorii au declarat că pot presupune în mod rezonabil legături între exploziile din Bulgaria, tentativa de otrăvire a comerciantului bulgar de arme Emilian Gebrev şi explozia din 2014 la depozitul de muniţii din Republica Cehă.

În cursul ultimilor zece ani, o serie de explozii s-au produs în depozite şi la unităţi pentru producţia şi distrugerea materialelor explozive, a armelor şi muniţiilor de pe teritoriul Bulgariei. Parchetul bulgar – în colaborare cu Agenţia pentru securitate naţională şi Direcţia de operaţiuni speciale şi de luptă împotriva terorismului şi Direcţia generală a jandarmeriei – a analizat unele dintre aceste cazuri, găsind similitudini la patru dintre ele, a declarat Siyka Mileva, citată de portalul bulgar Novinite.bg.

Cele patru explozii, neelucidate până astăzi, nu au provocat victime şi nici răniţi şi au fost declanşate de la distanţă potrivit unui mod de operare ‘similar’, a subliniat ea. Parchetul consemnează ‘suspiciuni extrem de întemeiate’ potrivit cărora aceste evenimente separate ar putea fi legate între ele.

Primul caz datează din 12.11.2011 în localitatea Lovni Dol, când a fost aruncat în aer un depozit deţinut de societatea Emco. În consecinţă a fost distrusă o cantitate importantă de muniţii şi explozibili care urma să fie exportată în Georgia. S-a stabilit că proprietarul societăţilor comerciale ale căror produse se aflau stocate în depozitul afectat este comerciantul de arme bulgar Emilian Gebrev.

Al doilea caz datează din 2015, când a sărit în aer un depozit de arme produse de fabrica BMZ-Sopot situată în apropierea localităţii Ivanovo. Potrivit informaţiilor Ministerului Economiei bulgar, o parte a producţiei distruse aparţinea de asemenea societăţii comerciale Emco.

O altă explozie – a treia – în acelaşi an a avut loc la o unitate de producţie a fabricii BMZ-Sopot.

La 31.05.2015, un incendiu a izbucnit în clădirea fostului Institut pentru tehnologie specială din Sofia. Incidentul face obiectul unei anchete într-o altă procedură preliminară. În urma incendiului au fost distruse dovezile materiale adunate în cazul exploziilor la depozitele fabricii BMZ-Sopot din Ivanovo. Conform concluziei expertizei tehnice, focul a izbucnit nu din cauza unei aprinderi spontane.

În fine, al patrulea caz a avut loc în 2020 în zona oraşului Maglij, când a sărit în aer un depozit pentru capsule detonante la uzina Arsenal, Kazanlak, un obiectiv de importanţă strategică pentru securitatea naţională a Bulgariei.

Cele patru accidente prezintă similitudini, care, în acelaşi timp, le deosebesc de alte cazuri de explozie în depozite similare în aceeaşi perioadă, potrivit expertizei efectuate. În toate cele patru explozii, produsele distruse au fost destinate exportului în Georgia şi Ucraina, a subliniat Siyka Mileva.

În baza informaţiilor obţinute de Sofia în cadrul cooperării internaţionale şi a cercetărilor efectuate până în prezent de organismele abilitate bulgare, o ipoteză rezonabilă se conturează care leagă exploziile de pe teritoriul Bulgariei, tentativa de otrăvire a celor trei cetăţeni bulgari, precum şi ‘crime grave’ comise pe teritoriul altor ţări, a adăugat ea, în aluzie la explozia, soldată cu doi morţi, la un depozit de arme în Cehia în 2014 şi la tentativa de otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok a agentului dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie în 2018.

‘Suntem în cooperare cu Republica Cehă pentru a încerca să determinăm existenţa unei filiere ruseşti’, a adăugat Mileva.

Praga a acuzat săptămâna trecută serviciile secrete ruse că ar fi la originea exploziei din 2014, ceea ce a dus la o criză diplomatică cu Moscova, care a respins toate acuzaţiile în acest caz. Gebrev deţinea muniţii în depozitul situat în apropierea localităţii cehe Vrbetice.

Într-o declaraţie, compania Emco, fără să răspundă direct la elementele anchetei, a acuzat Parchetul că acţionează cu întârziere, după ce ‘a ascuns activităţile serviciilor ruse ani de zile’, conform AFP.

Potrivit unor surse militare ucrainene, citate de site-ul de investigaţii Bellingcat, această societate ‘a jucat un rol crucial în întărirea capacităţii de apărare ucrainene atunci când integritatea teritorială a ţării a fost ameninţată’.

‘Emco a fost singurul furnizor străin capabil să livreze armatei ucrainene muniţie’ compatibilă cu armele din epoca sovietică, a scris site-ul luni.

În cazul otrăvirii lui Gebrev trei ruşi au fost inculpaţi anul trecut în contumacie, dintre care un ofiţer GRU, considerat ca suspect în cazul Skripal.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite