Bulgaria acuză o manipulare mediatică: A fost publicată o înregistrare care sugerează că poliţia a împuşcat un migrant sirian la graniţă

Bulgaria acuză o manipulare mediatică
Bulgaria acuză o manipulare mediatică
7 decembrie 2022, 15:57

 

Ministrul bulgar de interne, Ivan Demerdjiev, şi-a exprimat, miercuri, în faţa presei ”dezamăgirea că această manipulare apare chiar înaintea deciziei privind intrarea Bulgariei în spaţiul Schengen”.

Mai multe media europene, printre care ziarul francez Le Monde, cel britanic The Times şi televiziunea publică germană ARD au publicat imagini video care arată un grup de migranţi sirieni într-o zonă împădurită, se aude un foc de armă şi apoi este văzut un tânăr căzând la pământ rănit de un glonţ care l-a atins sub axilă.

”Acest reportaj este în contradicţie clară cu poziţia exprimată de premierul olandez Mark Rutte, aceea că frontiera bulgară este traversată probabil în schimbul a 50 de euro, şi este foarte interesant de aflat care dintre cele două terorii este cea adevărată”, a remarcat ministrul bulgar.

El a amintit că există un acord între Bulgaria şi Turcia care interzice folosirea armelor de foc la graniţă. ”Se recurge la folosirea armei doar dacă patrula noastră este atacată şi numai pe teritoriul nostru”, a explicat Ivan Demerdjiev.

Acesta a mai observat în respectiva înregistrare video că distanţa dintre migranţi şi vehiculul poliţiei de frontieră bulgare este foarte mare, astfel că ar fi greu de tras de acolo cu un pistol.

De partea sa, Maria Chereşeva, jurnalistă la Radio Free Europe, care a participat la investigaţia jurnalistică, insistă că acuzaţiile pe care aceasta le formulează sunt corecte.

”Datele noastre despre focul tras de pe teritoriul bulgar provin de la două persoane care făceau parte din acel grup, persoana rănită, care acum se află în Siria, şi un alt bărbat care se află într-o ţară europeană”, a declarat televiziunii private bTV jurnalista menţionată.

”Cei doi (migranţi) nu se cunosc, am vorbit cu ei separat”, mai spune ea, adăugând că înregistrarea a fost trimisă unui expert în analiza sunetului în SUA, unde ”sunetul a fost izolat şi s-a probat că focul de armă a fost tras de la o distanţă de până la 30 de metri şi a fost îndreptat asupra dispozitivului de înregistrare video care în acel moment arată gardul de sârmă ghimpată de la frontiera cu Bulgaria”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite