Bulgaria începe efectiv în această săptămână cele șase luni în care va asigura președinția rotativă a Uniunii Europene. La Sofia sunt așteptați în aceste zile oficialii Uniunii Europene, printre care președintele Consiliului, Donald Tusk, și președintele Comisiei, Jean Claude Juncker. Corespondență de la Lucian Pîrvoiu.
Bulgaria a preluat președinția semestrială a Consiliului European printr-o ceremonie care a început azi la Sofia. Șase luni, ţara vecină detine această poziție, din care va gestiona dosarele cele mai grele ale clubului comunitar.
Bulgaria își propune să asigure o "președinție a celor 3 S": securitate, stabilitate, solidaritate. Misiune dificilă, în condițiile în care țara este confuntată cu fenomenul migrației, ca frontieră exterioară a Uniunii Europene.
Pe de altă parte, blocul comunitar traversează o perioadă cu deficit de solidaritate, în condițiile în care țările din est refuză cotele obligatorii de migranți impuse de la Bruxelles. În plus, Bulgaria este, alături de România, monitorizată prin Mecanismul de Cooperare și Verificare și criticată pentru progresele lente în lupta anticorupție.
Boiko Borisov, prim ministrul Bulgariei: "Desigur că ştim, şi eu în mod special, de recomandările colegilor din Europa, Comisia, Parlamentul, şi din această perspectivă am fost mai stricţi decât alte state membre."
De asemenea, Bulgaria e ținută în afara spațiului Schengen, deși, la fel ca țara noastră, îndeplinește criteriile.
Lilyana Pavlova, ministrul pentru președinția bulgară: "Uneori simţim că în Europa unele ţări nu sunt tratate egal. Bulgaria şi România au parte de tratamentul acesta deoarece îndeplinesc criteriile Schengen de şase ani."
Una dintre prioritățile președinției bulgare a Uniunii Europene este apropierea țărilor din Balcanii de Vest de blocul comunitar, pentru că, deși pentru moment procesul de extindere e înghețat, viitorul țărilor din această zonă nu poate fi decât în interiorul Europei unite.
____________________
În timp ce îi așteptăm, la Sofia, pe Donald Tusk și Jean-Claude Juncker, ministrul pentru Integrare Eurpeană Lilyana Pavlova va prezenta prioritățile președinției bulgare care vizează în primul rând trei puncte foarte importante - stabilitate, solidaritate și securitate, a transmis Lucian Pîrvoiu. Bulgaria are de îndeplinit aceste priorități în condițiile în care Bulgaria asigură securitatea frontierelor externe ale UE și în condițiile în care, împreună cu România, nu face parte din Spațiul Schengen. Sunt o mulțime de chestiuni importante care vor trebui rezolvate în următoarele șase luni, înainte de președinția Austriei și a României, care începe peste un an.