Bujorul ar putea deveni floarea naţională a României

30 mai 2022, 09:15

Scump la vedere, doar câteva zile în luna mai, delicat, magnet pentru turiştii din ţară sau din străînătate atunci când vorbim de rezervaţii, bujorul candidează acum la titlul de floare naţională.

Prof. univ. dr. Florin Toma, iniţiator petiţie, Facultatea de Horticultură, USMAV: Primul argument foarte puternic constă în faptul că avem cinci specii spontane de bujor în rezervaţii de o frumuseţee rară. Pe lângă aceste cinci specii mai avem alte trei specii cultivate cu foarte multe soiuri şi varietăţi. Un al doilea argument, frumuseţea florilor de bujor. Este prezent bujorul în tot ce înseamnă tradiţii populare.

Ideea de a declara bujorul floare naţională aparţine profesorilor de la Facultatea de Horticultură din Bucureşti. Pentru susţinerea unui proiect de lege în acest sens e nevoie de cât mai multe semnături ale petiţiei iniţiate.

Indiferent că vorbim de rezervaţii din Banat, Transilvania, Dobrogea sau din judeţele Teleorman ori Giurgiu, toate atrag mii de admiratori. În acest peisaj minunat unii se pierd şi pierd inclusiv respectul faţă de flori.

Prof. univ. dr. Florin Toma, iniţiator petiţie, Facultatea de Horticultură, USMAV: Ele sunt protejate prin lege, dar încă se mai întâmplă lucruri neplăcute cu ocazia festivalurilor, ori mă gândesc că fiind floare naţională o legislaţie mai aspră ar diminua cu mult din aceste lucruri neplăcute. Ţine de mândria naţională, de identitatea naţională, adică nu este un moft.

În lume sunt foarte multe ţări care au o floare naţională. Laleaua este un simbol pentru Olanda, pentru Ungaria şi pentru Turcia, crizantema pentru Familia Imperială a Japoniei, iar trandafirul pentru Statele Unite al Americii, pentru Bulgaria şi pentru Marea Britanie.

100.000 de români poartă numele acestei flori, la fel că multe localităţi din tara. Bujorul este în topul vânzărilor, la mare căutare, inclusiv pe bursele de flori. Petiţia poate fi semnată pe siteul petiţieonline.com. Până acum aproape cinci mii de persoane au semnat iniţiativa.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite