Bugetul pentru anul 2022. Sprijinirea categoriilor vulnerabile și a investițiilor, dar și reducerea evaziunii fiscale, prioritare

17 decembrie 2021, 13:14

ACTUALIZARE Guvernul propune ca, anul viitor, cei mai mulți bani să meargă către Dezvoltare, Transporturi şi mai ales la Ministerul Muncii. Fiecare dintre aceste domenii are un buget mult mai mare decât anul trecut, dar banii provin și din fonduri europene, nu doar din surse interne.

La Muncă sunt alocate peste 113 milioane, la Dezvoltare peste 65 de milioane, iar la Transporturi mai bine de 50 de milioane.

Pierd bani, printre altele, Ministerul Energiei și cel al Justiției.

Guvernul își propune ca luni să adopte proiectul de buget și să îl trimită spre dezbatere Parlamentului.

Dorința coaliției ar fi ca, până la sfârșitul anului, să avem legea bugetului aprobată de Parlament.

ACTUALIZARE După pachetul privind creşterea pensiilor, alocaţiilor şi ajutoarelor pentru persoanele cu dizabilităţi, Executivul adoptă astăzi al doilea pachet de măsuri care vor sta la baza bugetului de anul viitor. Printre acestea: reducerea TVA-ului pentru energie termică, dar şi îngheţarea sporurilor bugetarilor.

”În şedinţa de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a Taxei pe Valoare Adăugată de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor”, a precizat premierul Nicolae Ciucă

În completarea programului Prima Casă, va fi stabilită „o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe, a cărei valoare depăşeşte suma de 450 de mii de lei, dar nu depăşeşte suma de 700 de mii de lei”.

În ședința de Guvern de astăzi, va fi adoptată Ordonanța de Urgență care prevede ajutoarele pentru pensionari pentru ca aceștia să-și poată plăti facturile la energie și căldură în această iarnă. Orice pensionar din România va primi ajutor astfel încât să ajungă la un venit lunar de 2200 de lei.

Va fi adoptat și actul normativ care prevede majorarea, de la 1 ianuarie 2022, a salariilor a două categorii de bugetari: cadrele didactice, inclusiv personalul din cadrul Inspectoratelor Școlare, și angajații din sistemul sanitar: brancardierii și infirmierele.

Majorarea salarială va fi de o pătrime din diferența dintre salariul de bază și salariul încasat în luna decembrie a acestui an.

Salariile, indemnizațiile, soldele, dar și indemnizațiile demnitarilor rămân la nivelul de anul acesta, cu excepția celor din sănătate. Nu cresc nici sporurile, compensaţiile sau primele, și nici indemnizația de hrană.

Munca suplimentară se va compensa numai cu timp liber. Fac excepție angajații de specialitate din direcțiile de sănătate publică, în perioada stării de alertă.

Ministrul Finanțelor spune că a fost nevoie de aceste măsuri pentru încadrarea în limitele asumate.

Pensiile speciale și pensiile militare nu vor fi indexate. Plata pensiilor speciale pentru primari se amână din nou.

Pensionarii care primesc mai mult de 4.000 de lei pe lună vor plăti contribuții de sănătate pentru sumele care depășesc acest prag.

Microîntreprinderile vor fi taxate diferit. Rămân cu impozit pe cifra de afaceri doar firmele cu venituri sub 500 de mii de euro. Celelalte vor plăti impozit pe profit.

Este reincriminată neplata către buget a impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, precum cele ale angajaților. Companiile vor avea termen de 60 de zile, iar pedepsele cu închisoarea sunt de la 1 la 5 ani.

TVA redus de 5% va fi aplicat la energia termică, dar și la locuințe mai scumpe, de peste 450.000 lei, dar de maximum 700.000 lei, fără TVA.

Printre măsurile propuse pentru anul viitor se mai află înghețarea punctului de amendă și creșterea valorii neimpozabile a tichetelor cadou de la 150 la 300 de lei.

Printr-o Hotărâre de Guvern, din Fondul de Rezervă va fi alocată suma de un miliard de lei unor unități administrativ-teritoriale, potrivit unor surse.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite