Bugetul pentru 2021, discutat cu autoritățile locale

Bugetul pentru acest an va fi construit pe o creștere economică de 4,3% și ia în calcul o inflație de 2,5%, după cum arată cele mai noi date publicate de comisia națională de prognoza. De altfel, la Guvern au început de azi discuții cu reprezentanții autorităților județene și locale despre modul în care vor fi alocați banii publici.

18 Ianuarie 2021, 13:49 (actualizat 18 Ianuarie 2021, 22:12) Știrile TVR |
Bugetul pe 2021, între austeritate și eficiență
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pentru creșterea de 4,3 la sută prognozată în acest an, Guvernul mizează deopotrivă pe industrie, agricultură și consum intern. Revenirea economică se va reflecta și în veniturile angajaților care ar trebui să crească cu 4,5%, în medie. Dar vor fi erodate de o inflație prognozată la 2,5% la finalul lui 2021.

Cursul euro-leu ar urma să aibă o valoare medie de 4,89. Cel puțin, așa estimează Comisia Națională de Strategie și Prognoză, în estimările folosite la întocmirea bugetului. Pregătirea acestuia a fost discutată și în ședința săptămânală a coaliției de guvernare.

La Guvern, premierul și ministrul Dezvoltării au discutau cu reprezentanții președinților de consilii județene despre bugetele din acest an. Le-au transmis că banii publici trebuie cheltuiți mai eficient și că e nevoie de destinații clare ale fondurilor și de standarde de cost.

Săptămâna trecută, premierul anunță că va evalua toate sporurile din sectorul public ca să vadă dacă se justifică. Și avertiza aleșii locali că are planuri de reformă.

Guvernul își propune în acest an un deficit bugetar redus la 7% din PIB.

”Sperăm că odată cu punerea bugetului în transparență să nu mai avem acea situație pe care am avut-o în anii trecuți când Consiliile Județene au fost puse în situația de a lua din excedent și a acoperi responsabilități. Iar acești bani care rămân în excedent- alocați la investiții. Vor încerca să asigure un plafon de finanțare de până la 90% pentru cheltuieli legate de protecția copilului. E în responsabilitatea fiecărei instituții de a eficientiza aparatul propriu că să avem o bugetare cât mai mică”, spune preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România.

INDICATORII BUGETULUI PENTRU 2021

PIB: + 4,3%

Inflaţie: + 2,5%

Curs de schimb: 4,89 lei/euro

Număr salariaţi: 5,15 milioane (+ 1,3%)

Câştigul salarial mediu net: 3323 lei/lună (+ 4,5%)

SURSA: Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză​

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 21°C 22°C
CRAIOVA 25°C 25°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI