Bugetul pentru 2019, în Parlament. Coaliția PSD-ALDE vrea o dezbatere accelerată a proiectului

9 februarie 2019, 09:49

Proiectul de buget adoptat de Guvern prevede cheltuieli şi venituri mai mari decât varianta propusă iniţial de Finanţe. Au fost alocate fonduri suplimentare pentru proiecte de infrastructură, inclusiv pentru studiul de fezabilitate al Autostrăzii Unirii, majoritatea urmând să vină din fonduri europene.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Din păcate, și probabil datorită legilor greoaie privitoare la achizițiile publice, la fiecare sfârșit de an constatăm că sumele care sunt alocate pentru diferite capitole de cheltuieli, cu precădere cele pentru investiții, nu se cheltuiesc„.

Opoziţia se teme însă că cifrele care stau la baza construcţiei bugetare sunt prea optimiste, ele fiind contrazise de estimările Comisiei Europene.

Cristina Prună, liderul deputaților USR: „Ne trezim cu tot felul de cifre care pot să ne ducă într-o criză a finanțelor publice. În spatele acestor cifre sunt niște oameni, sunt niște persoane cu dizabilități cărora am văzut că le-au fost tăiate alocările bugetare. Și nu sunt doar cheltuieli pentru acești aristocrați bugetari”.

În plus, liberalii atrag atenţia că proiectul de buget este neconstituţional, Puterea sărind peste adoptarea unor acte premergătoare acestuia.

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: „Din nefericire, se pare că dezvoltarea României nu are nevoie de o ordonanță de urgență, însă apărarea infractorilor întotdeauna a avut nevoie de o ordonanță de urgență”.

Dezbaterea bugetului în Parlament va începe în a doua parte a zilei de luni. Până atunci, parlamentarii pot să depună amendamente.

–––––––––––––––––––––

UPDATE Doar câteva ore vor avea la dispoziție parlamentarii pentru dezbateri în comisii și, ulterior, în plen, a transmis Andreea Dumitrescu, pentru Telejurnal. Practic, toată dezbaterea, atât pe amendamente, cât și pe proiectul în sine, va fi comasată în doar câteva zile, majoritatea parlamentară își dorește ca vineri, la sfârșitul săptămânii viitoare, să fie dat votul final pe proiectul de buget. Opoziția deja reclamă că a avut foarte puțin timp la dispoziție să studieze proiectul venit de la Guvern, cu doar 20 de minute înainte de ședința Birourilor Permanente reunite de astăzi le-a fost prezentat proiectul și nu au la dispoziție decât ziua de azi, de mâine și începutul zilei de luni, pentru a propune amendamente. Au apărut modificări față de varianța inițială prezentată de Ministerul Finanțelor – în ceea ce privește bugetul Transporturilor, acesta a fost majorat cu aproximativ 2 miliarde de lei, un deficit mai mare, ceea ce înseamnă cheltuieli mai mari și venituri mai mici, în valoare de 1,3 miliarde de lei diferența de deficit dintre proiectul inițial și cel final, însă ținta de deficit a rămas aceeași ca și în proiectul inițial, de 2,55%.

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului: „Avem foarte multe proiecte care inițial nu erau trecute în proiectul de buget, ca urmare a discuției pe care am avut-o cu Ministerul Transporturilor. Din păcate, la fiecare sfârșit de an, constatăm că sumele alocate pentru diferite capitole de cheltuieli, cu precădere cele pentru investiții, nu se cheltuiesc”.

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: „În momentul de față, bugetul a fost transmis Parlamentului în condiții de neconstituționalitate”.

Cristina Prună, liderul deputaților USR: „Ne trezim cu tot felul de cifre care pot să ne ducă într-o criză a finanțelor publice. În spatele acestor cifre sunt niște oameni, persoane cu dizabilități cărora am văzut că le-au fost tăiate alocările bugetare. Și nu sunt doar cheltuieli doar pentru acești aristocrați bugetari”.

UPDATE Conform calendarului, parlamentarii vor putea depune amendamente până luni, la ora 12,00.

Comisiile permanente se vor reuni luni, de la ora 15,00, pentru avizarea proiectelor şi în acelaşi timp vor lucra şi comisiile pentru buget, care urmează să întocmească raportul de fond până miercuri la ora 15,00.

Dezbaterile în plenul Parlamentului asupra proiectului de buget vor începe miercuri de la ora 15,00 iar votul final este programat vineri.

Guvernul a aprobat în şedinţa de vineri proiectele privind Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a Produsului Intern Brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei iar numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane. Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB.

 

Şedinţa Birourilor permanente este programată la ora 11.00.

Cel mai probabil, se va stabili ca până luni parlamentarii să poată depune amendamente. Apoi, poiectul va trece prin comisii, iar în final va fi dezbătut şi votat în plenul reunit.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, aprobarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat se face cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Coaliţia PSD-ALDE va merge pe o dezbatere accelerată, având în vedere că proiectul a fost finalizat atât de târziu.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a prezentat, vineri, proiectul de buget pentru acest an, aprobat în şedinţa de Guvern, care prevede o creştere economică de 5,5%, un câştig salarial mediu brut de 5.163 lei, un deficit bugetar în scădere la 2,55% şi atingerea unui număr al salariaţilor de 5,282 milioane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite