Guvernul vrea să adopte bugetul pentru anul următor până la sfârșitul săptămânii. În contextul războiului din Ucraina, Apărarea va primi alocări record, bani mai mulți vor fi şi pentru investiții, dar şi pentru cheltuieli sociale. Economiştii se așteaptă ca anul viitor să fie dificil, cu o creștere economică care va fi mult mai mică decât cea din acest an.
Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2023 a fost publicat marţi de Ministerul Finanţelor.
Bugetul pentru anul viitor va fi construit pe o creștere economică de doar 2,8%, față de 4,6 cât a fost luat în calcul anul aceasta. Deficitul bugetar și cheltuielile de personal vor fi mai mici.
Cel mai mult ar urma să fie suplimentat bugetul Ministerului Apărării, cu 13 miliarde de lei, față de anul acesta. Mai mulți bani vor primi și ministerele Educației și Transporturilor.
Adrian Câciu, ministrul de Finanțe: Nu vor fi taxe noi, dar vor fi investiții masive. (...) Bugetul anului viitor este construit pe un volum de investiții. O să îl numesc istoric. Deci un volum de 112 milarde de lei, 7,2% din PIB.
Ministerul Muncii va primi bani pentru a acoperi, printre altele, creșterile de pensii și alte prestații sociale. O contribuție importantă vor avea și fondurile europene pentru acordarea ajutoarelor de încălzire familiilor cu venituri mici.
Marcel Boloș, ministrul Proiectelor Europene: Li se va emite un card de energie. Sunt cei 1.400 de lei pe care îi acordam în două tranșe. Propunerea a fost luna februarie și luna septembrie.
Liderii Coaliției de guvernare dau asigurări că nu vor fi majorate taxele pe proprietate, deși un document oficial al Finanțelor lasă această posibilitate.
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Nu se mărește niciun impozit pe locuințe. (...) Asta nu înseamnă că toate proprietățile trebuie impozitate la aceași valoare. Dacă ai proprietăți de milioane de euro plătești un impozit mai mare.
Prognozele Comisiei Europene pentru 2023 sunt însă mai pesimiste decât calculele Guvernului din proiectul de buget. De exemplu, Comisia estimează că România va avea o inflație de 10,2%, în timp ce Guvernul de doar 8%.
Dragoș Cabat, analist financiar: În fiecare an se pleacă de la niște ipoteze despre care știm de la începutul că nu sunt realiste și care pe măsură ce realitatea vine peste noi se ajustează prin rectificările bugetare.
Liderii Coaliției de Guvernare vor ca proiectul de buget să ajungă în Parlament săptămână viitoare și să fie adoptat înainte de Crăciun.