Bugetul pe 2019, dezbătut în viteză. Proiectul a primit aviz în toate comisiile de specialitate ale Parlamentului în doar câteva ore

Ajuns cu mare întârziere în Parlament, proiectul de buget a fost avizat de toate comisiile de specialitate în doar câteva ore. Au trecut și mai multe amendamente, printre care și cel care ia bani de la SRI pentru Vitamina D și alte programe ale ministerului sănătății.

11 Februarie 2019, 08:13 (actualizat 12 Februarie 2019, 00:02) Știrile TVR |
Bugetul, aprobat în comisii
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Au fost acordate fonduri suplimentare pentru ministerul Transporturilor, ministerul Educației și ministerul Sănătății. Au fost alocați bani în plus și la ministerul Justiției, dar și la ministerul Public. Bugetele Parchetelor, bugetul DNA și cel al DIICOT rămân chiar mai mici decât propusese inițial ministerul Finanțelor.

ACTUALIZARE Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, bugetul Administraţiei Prezidenţiale, cu 20 voturi 'pentru', un vot 'împotrivă' şi o abţinere. Proiectul de buget pe anul 2019 prevede pentru Administraţia Prezidenţială o alocare de 55.421.000 lei.

ACTUALIZARE Comisiile reunite de cultură ale Parlamentului au avizat favorabil, luni, proiectele de buget pe anul 2019 ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi Societăţii Române de Televiziune (SRTV). Proiectul de buget al SRR a fost votat cu trei voturi 'împotrivă', iar cel al SRTV a fost avizat cu 15 voturi 'pentru', şi 6 voturi 'împotrivă'. Proiectul de buget pentru anul 2019 prevede o alocare de 387.561.000 lei pentru Societatea Română de Radiodifuziune, în creştere cu 5,11% faţă de execuţia preliminată din anul anterior. Pentru Societatea Română de Televiziune (SRTV), proiectul de buget pentru anul 2019 prevede o alocare de 410.000.000 lei, în creştere cu 1,67% faţă de execuţia preliminată din anul anterior. La capitolul cheltuieli curente sunt prevăzuţi 410.000.000 lei.

ACTUALIZARE 15.10 Bugetul Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a primit aviz favorabil din partea membrilor comisiilor reunite de specialitate din Parlament cu 12 voturi ''pentru'' şi 5 ''împotrivă'', transmite Agerpres.

La proiectul de buget al MCSI nu a fost depus niciun amendament.

ACTUALIZARE Telejurnal Sunt mai multe modificări operate între forma prezentată inițial de Ministerul Finanțelor și cea adoptată în final de guvern, a precizat Andreea Dumitrescu, jurnalist Știrile TVR.  Au fost reduse și mai mult bugetele parchetelor, vorbim atât de DNA, cât și de DIICOT, și au fost afectate astfel posturile de procurori pe care aceștia și-ar fi dorit să le suplimenteze anul acesta.

De asemenea, au fost alocați bani suplimentari pentru proiecte din județele unde majoritatea este deținută de UDMR - au fost alocate fonduri suplimentare pentru spitale din Covasna și Satu Mare. De asemenea, au fost alocate fonduri suplimentare pentru consiliile județene la modul general, au fost alocați bani mai mulți din TVA pentru autoritățile locale, pentru a putea face față acelor cheltuieli suplimentare cu asistența socială, și au fost dați mai mulți bani pentru Ministerul Transporturilor.

Au fost majorate cheltuielile în proiectul adoptat de guvern, multe fonduri pentru aceste cheltuieli ar urma să vină din  fonduri europene.

Opoziția atrage atenția că aceste fonduri sunt în acest moment fictive și că nu avem garanția că vor fi atrase, a reamintit Andreea Dumitrescu. Reprezentanții opoziției au atras atenția și asupra estimărilor făcute de Comisia Europeană, care nu sunt atât de optimiste pe cât cele ale executivului.

Şedinţele comisiilor de specialitate pentru avizarea proiectelor a început la ora 15.00.

În acelaşi timp lucrează şi comisiile pentru Buget, care urmează să întocmească raportul de fond până miercuri la ora 15.00, precizează Agerpres.

Tot miercuri va avea loc o şedinţă a Birourilor permanente reunite, pentru stabilirea timpilor de dezbatere în plen.

Dezbaterea proiectului de buget în plenul comun al Parlamentului va începe miercuri, de la ora 16.00, iar votul final este programat vineri.

Guvernul a aprobat în şedinţa din 8 februarie proiectele privind legea bugetului de stat şi legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2019.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că proiectul de buget este fundamentat pe o creştere economică de 5,5%, ceea ce înseamnă o valoare a produsului intern brut de 1.022,5 miliarde lei, un salariu mediu brut de 5.163 lei. Numărul de salariaţi din economie va ajunge la 5,282 milioane.

Deficitul bugetar a fost stabilit la 2,55% din PIB.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI