EDIŢIE SPECIALĂ

Bugetul pe 2017 este încă la guvern. CSAT se reuneşte pe 31 ianuarie, pentru ultimul aviz pe buget, înainte de votul din Parlament

Guvernul a discutat, în şedinţa de vineri, proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare al Ţării (CSAT) pentru marţi, 31 ianuarie, pentru discuţii pe bugetul apărării şi pe cel de securitate naţională. Premierul Sorin Grindeanu a declarat că avizul CSAT este ultimul care lipseşte proiectului de buget. TVR 1 transmis LIVE declaraţii pe tot parcursul zilei, în mai multe Ediţii Speciale.

27 Ianuarie 2017, 08:55 (actualizat 27 Ianuarie 2017, 23:50) |
A început ședința de guvern pe tema bugetului
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Noul proiect al bugetului de stat pe anul 2017 a fost publicat de Ministerul de Finanţe.

Vezi proiectul legii bugetului pentru 2017.

ACTUALIZARE 19.20: Diana Dumitraşcu a urmărit cum au decurs ostilităţile la Palatul Victoria.


VIDEO
Declarații Liviu Dragnea pe tema bugetului
ACTUALIZARE 18. 25: Declaraţii Liviu Dragnea:

-Guvernul Grindeanu a luat decizia corectă, pentru că este un guvern care respectă procedurile. Din păcate, această procedură este folosită incorect şi neproductiv de preşedintele Iohannis. Guvernul era pregătit să aştepte astăzi până la orice oră. Noi, la Parlament, eram preg să aşteptăm până la orice oră. N-am reuşit să înţeleg termenul de celeritate de astăzi până marţi. Toţi aşteptăm până marţi, după şedinţa CSAT. Se mai întârzie iar 4-5 zile. Din păcate,a aşa s-a procedat şi cu celelalte legi, să se întârzie măsuri care ar putea aduce o viaţă mai bună pentru români. Nu se pune problema să existe vreun risc în ce priveşte securitatea statului. S-a hotărât ca, începând cu acest an, să se aloce mai mulţi bani pentru dezvoltarea ţării şi mai puţin pentru alte instituţii. 2% din PIB credite bugetare pentru Apărare este prins şi în proiectul de buget.

-CSAT poate să dea orice aviz doreşte, este consultativ. Guvernul este cel care hotărăşte bugetul şi în final este adoptat de către Parlament. Se pot găsi soluţii ca şi alte instituţii să aibă buget mai mic.

-Dacă marţi primi de la Guvern proiectul de buget, marţi după-amiază avem şedinţă de birou permanent şi după aia se declanşează procedurile.

-România nu a avut până acum 2% pentru Apărare. În ce priveşte serviciile secrete, nu se pune în pericol nicio acţiune care are în vedere serviciile naţionale. Preşedintele este într-o ofensivă negativă împotriva Guvernului şi a noastră şi foloseşte orice prilej pentru a ne ataca.

-cred că de săptămâna viitoare o să încep să vorbesc şi eu de adevăraţii penali ai României. M-am săturat să se vorbească de penalii de la PSD. M-am săturat şi plictisit de plângerile penale ale celor de la PNL şi USR. Să răspundă dl Lazăr dacă a primit vreo plângere penală privind finanţarea ilegală a USR.

-(despre ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea codului penal): aştept de la guvern ceva în privinţa asta. Când au de gând să facă ceva să fie hotărâţi, limpezi şi foarte riguroşi. Pe mine nu mă interesează, indiferent ce prevederi vor fi în acele ordonanţe, eu nu mă îmbăt cu apă rece că o să mă scape sistemul. Nu cred aşa ceva, pentru că miza este foarte mare. În schimb sunt nişte obiective asumate în campania electorală, privind drepturile civile. Protecţia judecătorilor şi ridicarea calităţii infrastructurii judecătoreşti - asta ne interesează pe noi.

VIDEO
A început ședința de guvern pe tema bugetului
ACTUALIZARE 17.26 Premierul Sorin Grindeanu:

-bugetul l-am finalizat. Avem toate avizele, inclusiv cel de la Consiliul Fiscal. În această perioadă s-a discutat cu toţi ordonatorii de credite şi dorinţa noastră este ca tot ce am prevăzut în programul de guvernare să fie prins şi finanţat.

-de la unii ordonatori de credite am prevăzut din start buget de venituri şi resurse, cu altele s-a discutat de către Min. Finanţelor şi tot ce a însemnat minus la unele instituţii nu pune în pericol funcţionarea acestor instituţii.

-mai e nevoie de un aviz: avizul CSAT. Am avut o discuţie astăzi după-amiază cu dl preşedinte Klaus Iohannis, am sperat la un parcurs, aşa cum a fost parcursul de anul trecut. Când, de exemplu, pe 9 dec s-a aprobat proiectul Legii bugetului şi în 10 decembrie a fost CSAT. Vă anunţ că şedinţa CSAT va fi marţi, ora 12.30, drept urmare am informat conducerile celor 2 camere al parlamentului, că, imediat după şedinţa CSAT, vom avea şedinţă de guvern pentru aprobarea Legii bugetului. Ne dorim cu toţii, cred, să avem un buget pentru România cât mai repede aprobat de către Parlament.

VIDEO
Raluca Turcan despre bugetul pe 2017

ACTUALIZARE 17.00. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării pentru marți, 31 ianuarie, ora 12:30, în vederea analizării proiectului de buget, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

ACTUALIZARE 13.30 Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL, a declarat că acest buget arată lipsa de viziune a celui mai stufos guvern de până acum, de asemenea,  confirmă nesustenabilitatea angajamentelor PSD din perioada electorală.

PSD a câştigat alegerile însa promisiunile făcute au fost nerealiste. Vedem că avem mai puţini bani pentru investiţii. Reiese că se aşteaptă o creştere a veniturilor din mediul privat, ceea ce înseamnă o creştere a poverii pe mediului privat.

Atât timp cât sunt diminuate veniturile administraţiilor locale, vor transforma primarii şi preşedinţii de consilii judeţene în oameni dependenţi de banii pe care îi va aloca cu milostivenie PSD-ul, a mai adăugat Raluca Turcan.

VIDEO
Cristian Ghinea despre amendamentele la buget
ACTUALIZARE 13.20 "Acest buget este complet nerealist, pleacă de la ideea că veniturile statului vor creşte cu 15%. Niciodată nu s-a întâmplat după Revoluţie să fie o creştere atât de mare de la an la an", a subliniat deputatul USR Cristian Ghinea. "De aici şi o sacrificare a investiţiilor pe anul ăsta şi un fel de promisiuni nerealiste pentru anii viitori", a adăugat el.

"Vor fi câteva zeci de amendamente", a confirmat Ghinea.

Primul se va referi la "expansiunea aiuritoare a programului naţional de dezvoltare locală".

ACTUALIZARE 13.00 EDIŢIE SPECIALĂ Constantin Rudnitchi, analist economic, a declarat, în Ediţia specială de la TVR 1, că problema vine din faptul că din cele 34 de miliarde de lei, vreo 23 de miliarde sunt din fonduri europene. Concentrarea investiţiilor se face pe fondurile europene.

În materie de Apărare, opinia trebuia să fie mult mai tranşantă pentru că sunt raţiuni legate de participarea noastră  la NATO, este de părere Constantin Rudnitchi.

Când vorbim de fondurile europene aşteptările sunt în zona de infrastructura mare, acolo sunt nevoi infinite a mai spus Constantin Rudnitchi

Bugetul aproape inevitabil trebuie să ducă nişte bani în zona socială. (...) Problema pe care o văd este că nu poţi creşte salariul minim în mod agresiv, pentru că poţi avea şi efecte contrare, în companii creşterea salariului poate să ducă la pierderi, a explicat Constantin Rudnitchi.

ACTUALITATE 12.50 EDIŢIE SPECIALĂ

Steriu Valeriu Daniel, preşedinte executiv PMP, "ca cetăţean al Bucureştiului" s-a declarat nemulţumit că nu s-au alocat bani pentru investiţii în centura Capitalei şi că lucrările la metrou vor fi blocate din lipsa de finanţare. Avem nevoie de modernizare în şcoli, de spitale, nu putem concentra tot în domeniul salariilor, a mai spus Steriu Valeriu Daniel.

Suntem dornici să vedem bugetul pe apărare în care avem nişte angajamente. Am stabilit cu toţi colegii să stabilim un calendar responsabil, nu putem să mergem ca la audierile miniştrilor.

VIDEO
Cătălin Predoiu, declarații
ACTUALITATE 12.40 EDIŢIE SPECIALĂ Şedinţa Guvernului a fost amânată cu o oră, aceasta urmând să înceapă la ora 14:00

Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PNL, a declarat înainte de şedinţa de Guvern că acest buget este nerealist şi imprudent, care pune în pericol stabilitatea macroeconomică. El a subliniat că proiectul de buget nu mai seamănă cu cel promis în campania electorală. Cu justiţia, cu siguranţa ţării  nu poţi să te joci în funcţie de anumite capricii politice, interese. Eu îl chem pe domnul Dragnea la ordine, să îşi respecte promisiunile şi să nu îşi mai impună interesele în justiţie şi siguranţa ţării, nu e de glumit, a conchis Cătălin Predoiu.

Miercuri, premierul Sorin Grindeanu anunţa că şedinţa de guvern în care va fi adoptat bugetul pe acest an va avea loc vineri. La rândul său, ministrul Viorel Ştefan preciza că vineri seară proiectul de buget poate fi depus la Parlament.  Tot vineri, Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se vor reuni pentru a stabili calendarul adoptării proiectului legii bugetului pe anul 2017.

Surse parlamentare au precizat că Birourile permanente se vor reuni imediat după ce Guvernul va aproba proiectul bugetului şi îl va trimite către Parlament, pentru a repartiza proiectul de buget către comisii şi a stabili calendarul adoptării lui. Luni, marţi şi miercuri proiectul va trece pe la comisiile de specialitate. Joi şi vineri  proiectul a ajunge în plenul Parlamentului.

Este posibil ca pe ordinea de zi să mai figureze şi scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la organizarea unui referendum naţional.

"În opinia mea, vineri seară, proiectul poate fi depus la Parlament. Deci, calendarul - pe cel mai pesimist scenariu - ar putea fi decalat cu o zi faţă de calendarul iniţial, care presupunea să fim joi seară în Parlament", a declarat miercuri, 26 ianuarie, Viorel Ştefan.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, joi, proiectul de buget alocat securităţii naţionale în 2017. Într-o scrisoare, şeful statului îi atrage atenţia premierului Sorin Grindeanu că, în afară de Ministerul Apărării, celelalte instituţii din sistem primesc sume mai mici ca anul trecut. Preşedintele reclamă faptul că până şi la Apărare, executivul alocă doar 1,5%, nu 2 procente, aşa cum s-a convenit cu întreg spectrul politic pentru respectarea angajamentului luat în faţa Alianţei Nord-atlantice. Intenţia guvernului reprezintă un gest iresponsabil şi o gravă eroare, avertizează şeful statului. Iohannis îi aminteşte premierului că bugetele instituţiilor din domeniul securităţii naţionale trebuie să primească şi avizul CSAT.

După ce a fost publicat pe site-ul  Ministerului de Finanaţe, pe 23 ianuarie, proiectul de buget a fost rediscutat pe 24 ianuarie, de premierul Sorin Grindeanu şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea,  iar banii au fost reîmpărţiţi.

Potrivit noilor calcule, Transporturile, Sănătatea şi Agricultura vor primi mai mulţi bani. În acelaşi timp se reduc cheltuielile pentru bunuri şi servicii, pentru ca banii să fie direcţionaţi către investiţii. Şi pentru Administraţia Prezidenţială şi SRI bugetele au fost micşorate.

Proiectul de buget pe anul 2017 este configurat pe o creștere economică de 5,2% prevăzută pentru acest an, deficitul bugetar (cash) fiind estimat la 2,96% din PIB, iar inflația medie anuală la 1,4%, conform Raportului privind situația macroeconomică pe anul 2017 și proiecția acesteia pe anii 2018-2020, publicat luni, 23 ianuarie, pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Guvernul Grindeanu estimează că în 2017 Produsul Intern Brut va depăşi 815 miliarde de lei. Executivul se bazează pe o creştere economică de 5,2%, mult peste media celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Iar deficitul nu va trece de 3%.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 13°C 14°C
IASI 12°C 11°C
CLUJ 9°C 4°C
CONSTANTA 13°C 16°C
CRAIOVA 12°C 11°C
BRASOV 10°C 13°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI